Search
Close this search box.

Kako odabrati idealan puder

Puder je jedan od najbitnijih makeup proizvoda, koji predstavlja osnovu šminkanja i od suštinskog je značaja za celokupno šminkanje.

Pravim izborom pudera moguće je prikriti nedostatke, ujednačiti ten i dati licu prirodan i svež izgled. Takođe, lošim odabirom veoma je lako postići kontraefekat – lice moze izgledati neprirodno, a nedostaci naglašeniji.

Pored pronalaženja pudera koji odgovara vašoj boji kože, važno je i odabrati onaj koji je najbolji za vaš tip kože, a da odgovara i vašim ličnim željama. Imajte u vidu da ni najbolja šminka neće imati efekta ukoliko ne pripremite lice za nanošenje pudera.

puder

Dakle, koje su vrste pudera i kako odabrati pravi?

Ako imate masnu kožu, vaš izbor su mat ili polumatirani puderi koji u sebi ne sadrže dodatna ulja. Ovi puderi će ublažiti masni sjaj kože.  Izbegavaćete pudere koji su obogaćeni česticama koje reflektuju svetlost (glow). Ovakav puder nanosite  četkicom ili sunđerom kako biste sprečili dodatno nanošenje ulja prstima.

Suvu kožu lica karakteriše osećaj zategnutosti, peckanja i suvoće. Ovaj tip kože traži posebnu negu, tako da se pri odabiru pudera morate odlučiti za one sa hidratantnim svojstvima (na vodenoj bazi). Oni će sprečiti dodatno isušivanje kože, a istovremeno će nedostatke učiniti manje vidljivima. Ako vam nedostaje sjaj, birajte puder sa sjajnim finišem. Preporučujem pre pudera nanošenje hidratantne kreme, koju ćete pustiti da odstoji par minuta, kako bi je koža upila.

Normalna koža lica, glatka i bez nepravilnosti je pogodna za sve vrste pudera, stoga se njegov izbor bazira na vašim željama i na efektu koji želite da postignete. Nemojte koristiti pudere sa visokim stepenom pokrivenosti  jer vam nisu potrebni, a mogu stvoriti efekat ,,maske” koji plaši ljude. 🙂 Preporučujem pudere srednje pokrivne moći, ali i meni omiljene – tonirane kreme za lice.

lice

Pošto ste pronašli puder koji odgovara vašem tipu kože, potrebno je pronaći i odgovarajuću nijansu. Puder treba da bude gotovo nevidljiv kako biste izbegli neprirodan izgled i prelaz izmedju vrata i lica. Izbegavajte puder koji je tamniji od vaše prirodne nijanse kože. Iako vam se često čini da tamniji puder bolje prikriva nedostatke na koži ili daje lagano preplanuli izgled, previše tamnim puderom je nemoguće postići ujednačen ten. Umesto toga koristite korektor za prikrivanje sitnih nedostataka.

Pre kupovine pudera, obavezno zatražite i isprobajte tester, uvek na licu, a ne na ruci, a potom ga proverite na prirodnom svetlu.

Jelena Perkunić, profesionalni šminker, rođena je 1987. godine, a profesionalnu karijeru započinje 2008. Mlada, ambiciozna i željna novih saznanja, interesovanje za modu, film i šminku pokazuje još u osnovnoj školi. Obrazovanje stiče kod najpriznatijih šminkera u Srbiji, praksu radom na stvaranju TV programa u producentskoj kući ProVision, dok svoje znanje, umeće i profesionalizam dokazuje radom na televiziji Pink. Vlasnica je makeup studija u centru Beograda, na Vračaru, osobenog po pozitivnoj vibraciji koju prenosi kako na polaznike kursa šminkanja koji organizuje, tako i na afirmisane javne ličnosti iz sveta mode i muzike.
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp