Search
Close this search box.

Kako okončati svađu u pet koraka

Kada ste u vezi, svađe su neizbežne. Bilo da je to što on ne spušta dasku od wc šolje ili njegov prezir prema količini vaše opale kose po stanu, svi imamo nešto što nas pomalo izluđuje. Voleli bismo da se ne tangiramo oko malih (a ni oko velikih) stvari, ali to je mnogo lakše reći nego učiniti.

Zato delimo sa vama savete terapeuta o tome kako okončati svađu na najlakši mogući način!

Prvi korak: Udahnite duboko

Kao što kraljica Bijonse kaže: hold up! Dakle, čekajte malo. Najbolja stvar koju možete učiniti kada osećate da vam se pesnice stežu je da dišete. Svađe mogu da izazovu one ,,svađaj se ili izleti iz sobe“ reakcije, gde dobijamo nalet adrenalina – odnosno onaj neprijatan osećaj u stomaku. Duboko disanje će vratiti kiseonik u vaš mozak i dozvoliće vam da razmišljate jasnije o situaciji.

Drugi korak: Dajte jedno drugom mesta i vremena da se smirite

Tajm-aut nije samo za decu namenjen – takva vrsta pauze može učiniti čuda i za vas i vašeg partnera. Daje vam vremena da se smirite, razmislite i vratite se hladnijih glava i jasnijih misli. Dobro je i da odspavate pre nego što se bacite na rešavanje problema. Uglavnom ujutru problem ne izgleda toliko nerešivo i strašno.

Treći korak: Zapravo slušajte šta vam partner govori

Kada samo želite da prenesete svoju poruku, teško je dati reč partneru. Međutim, strategija slušanja je zapravo odlična za oboje. Umesto što samo zadržavate dah dok ne dođe red na vas, probajte da zapravo slušate i date neku vrstu povratne informacije o tome šta razumete o njegovoj poziciji. Ovako će osetiti da ga razumete i registrujete, pa će saslušati i on vas. Ovo, naravno, ne znači da treba da se odreknete svojih osećanja i potreba, već će podsetiti partnera da ga poštujete i volite.

Četvrti korak: Pričajte o tome kako se osećate usled njegovih postupaka

Naoružani argumentima, uzvratite i dorastite svojoj strani situacije. Kada ste upravo predali štafetu partneru, neće imati izbora nego da uz poštovanje uradi isto to. Ljudi su jako dobri kada im pružite konkretnu mogućnost da vam pomognu. Zamenite Nikad ne razmatraš moju stranu priče! sa Mnogo bi mi pomoglo kada bi prao sudove kada sam ja druga smena, tako da ja to ne bih morala to da radim kada dođem kući.

Peti korak: Pronađite kompromis

Upamtite: I najstabilnije veze uključuju uzimanje i davanje. Umesto što se fokusirate na to da ,,dobijete“ svađu, probajte da razmislite o tome kako se možete naći na pola puta.  Kada potrebe veze stavite na trenutak iznad svojih, tada možete razrešiti sve oko čega se svađate. Isto tako možete razmisliti i o kompromisu: Zastanite i razmislite o tome kako bi bilo kada biste sprečili da se svađa nastavi. Razmislite o životu koji delite, prošlosti koju imate i budućnosti koju želite. Ti sudovi više i nisu toliko važni, zar ne? 🙂

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp