Search
Close this search box.

Kako opstaje veza?

Nauka o ljubavi je vrlo intrigantna. Naravno, jasno nam je da se ljubav rađa posredstvom biologije, ali ako zakoračimo dalje od osnovnih stvari, ne možemo a da se ne zapitamo – kako to da su neke romanse prolazne, a druge traju večno?

Ispostavilo se da nauka možda ima odgovor. Odradile smo malo svojstvenog njuškanja i pronašle dokazane navike koje koje su tipične za trajne veze. Radoznali? Evo šta rade srećni parovi:

Dele kućne poslove

Izgleda da jednostavna radnja, poput pranja sudova – pomaže trajnosti veze! Pored vernosti i seksa, podela kućnih poslova je krucijalan aspekat za uspešan brak. Deluje trivijalno, ali studije su zaista pokazale da to može uticati i na kvalitet i učestalost seksa. Khm, dodaj mi tu kuhinjsku krpu, momče!

Provode vreme nasamo

Ključ stabilne veze je da provodite vreme bez partnera. Bar tako predlažu sa Univerziteta u Mičigenu. Nedostatak privatnosti je defininitvno loša stvar.

Viđale smo mnogo veza u kojima partner postaje primarni izvor sreće. Jako je važno za oboje da se i pre početka romanse osećaju kompletno. Kada i jedan i drugi partner imaju sopstvene interese i strasti, to im omogućava da konstantno budu radoznali i zainteresovani jedno za drugo. Razmislite o tome koji hobi ste imali pre vaše veze i odvojite malo vremena da mu se posvetite sami. Bilo da je čitanje omiljenog romana ili pravljenje origamija, provedite vreme u tišini. To vam omogućava da se fokusirate na to ko ste vi, odvojeno od svog partnera.

Cene intimu

Što se seksa tiče, parovi se uglavnom ustručavaju da pitaju jedno drugo: imamo li ga dovoljno? Eksperti kažu da je idealno imati seks jednom nedeljno. Za prosečnu osobu, češći seks nije baš mnogo povezan sa većom srećom, rekli su sa Univerziteta u Torontu. Poenta ovoga je da je intima ključ svega. Bliski parovi je veoma cene, bilo da je to seks, ili jednostavno grljenje i ljubljenje.

Više se svađaju

Uglavnom konflikte povezujemo sa nesrećnom vezom, ali to je potpuno pogrešno. Upravo je suprotno! Ljudi koji vode sitne raspravke na regularnoj bazi izbegavaju velike svađe u budućnosti. To nije sve – neki bračni parovi tvrde da im svađa čak i pomaže u komunikaciji.

Izbegavanje konflikta je nešto najgore što biste mogle uraditi za svoju vezu. Veze su teretana za naš mozak i potrebno nam je malo konstruktivnih raspravi – vežbe radi! Pobednik ove rasprave, pak, treba da bude vaša veza. Zapitajte se: koji bi bio najbolji ishod za nas, a ne za mene?

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp