Search
Close this search box.

Kako ostati fit tokom karantina?

Proleće je obično vreme kada ozbiljno krenemo da radimo na sebi i svom telu. Trudimo se da vodimo računa o tome šta jedemo, aktivnije treniramo i spremamo se za dane kada ćemo uživati u lepršavim outfitima, koji će pokazati plodove našeg truda.

Međutim, ovoga puta se u naše planove umešala samoizolacija i čini se da je nešto učestalija šetnja od kreveta do frižidera rešila da sabotira naše letnje planove.

Kako bismo barem u maloj meri izbegli nekoliko kilograma viška, koji su definitivno naša neminovnost tokom karantina, donosimo vam nekoliko saveta koji će vam pomoći da ostanete fit i ne opterećujete se brojkama koje vam vaga pokazuje.

Biti fit znači da ćete održavati neke zdrave navike i činiti sve da vaše telo bude u dobroj formi i ne nagomilava suvišne kilograme. Dakle to ne znači da ćete nužno biti mršavi, jer naš cilj je da se tokom karantina osećate dobro u svojoj koži, a kada se sve ovo završi, lako ćemo se zajedno izboriti sa viškom, kome u našem životu nije mest. 🙂

Kako biti fit?

#1. Ne opterećujte se cifrom

Možda zvuči čudno, ali što se više opteretite kilažom, to su vam manje šanse da izgubite na težini. Tokom stresa telo luči veću količinu kortizola, koji je jedan od glavnih uzroka taloženja masnih naslaga u predelu stomaka. Dakle, korak 1 ne vršite pritisak na sebe!

#2. Vežbajte

To što ste zatvoreni nije nikakav izgovor da prestanete da trenirate. Na instagramu možete pronaći savete mnogih fitnes trenera koji vam u kratkim video klipovima pokazuju kako da efikasno vežbate kod kuće. Uz to, iskoristite vreme kada je kretanje dozvoljeno da pešačite do prodavnice i apoteke, prošetajte na svežem vazduhu i neka to bude vaše zagrevanje za kućni trening. Iako nas vanredno stanje sputava, cilj je da što više budemo u pokretu.

https://www.instagram.com/p/B-O_LWlpNLt/

#3. Bez izgovora!

Pokušajte da izgradite svest o neophodnosti za nijansu zdravijeg režima ishrane u ovim uslovima. Nemojte opravdavati svaki slatkiš koji u sebe unesete. Ne pravite sulude izgovore, jer sada imate vremena na pretek i potrudite se da i trening uvrstite u svoju dnevnu rutinu. Naravno, svi smo se malo olenjili u ovim okolnostima, međutim, zar svakome od nas nije cilj da se osećamo dobro i poletno u svom telu?

#4. Zdrava hrana

O da, sada ste stalno kod kuće i konačno imate vremena da spremite sve one ukusne i kalorične poslastice, čija priprema je već dugo na čekanju. Pokušajte da od 3 glavna obroka tokom dana, barem 2 budu zdravija varijanta, a ponovite ovo pravilo i kada su užine u pitanju. Ako želite slasno parče torte to je uredu, ali neka vaša druga užina obavezno bude voćka!

#5. Uvedite mere predostrožnosti

Kako biste smanjili rizik od prekomernog gojenja tokom izolacije, pokušajte da planirate svoje nabavke i da na spisak namirnica uvrstite većinu stvari, koje će vam omogućiti da napravite zdrave obroke. Zaboravite na grickalice i slatkiše i bazirajte se na zdrave varijante obroka. Jer kako kažu naši stari: Bolje sprečiti nego lečiti!

Znamo, situacija jeste vanredna, ali ne bi trebalo da se suviše opustimo. Ako se potrudimo da tokom izolacije budemo koliko, toliko disciplinovani, neuporedivo lakše ćemo izgubiti kilograme, kada se život vrati u normalu, a mi staroj dobroj rutini i zdravim navikama!

Teodora Vuković

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp