Search
Close this search box.

Kako ostati motivisan u ovom haotičnom životu

Život nije samo dobar ili samo loš – izazovi će se naći na svakom ćošku. Negativnost će naći svoj put u vaš život i učiniti da preispitate sve svoje izbore i odluke. Ona uništava vaše snove i nadanja za budućnost, dok ne budete potpuno nesigurni kojim putem da krenete.

Ipak, dokle god živite i dišete, uvek ima nade. Čak i kada je ne vidite, definitivno je tu, ali na vama je da je potražite i prihvatite.

Važno je da održite pozitivan pristup životu, umesto što dopuštate da vas stresovi sputavaju. Za vreme ovog teškog i komplikovanog perioda u vašem životu, biće vam potrebno malo smernica. Zato smo mi tu. Čitajte dalje.

Cenite to što imate

Nemoguće je ostati pozitivan i motivisan ukoliko se stalno fokusirate na loše strane svega. Ukoliko ne promenite način razmišljanja, ostaćete zaglavljeni u kolotečini i zasigurno se nećete pokrenuti ni u jednom pravcu. Ukoliko postoji nešto oko čega niste zadovoljni, pronađite način da to promenite.

Fokusirajte se na ono dobro u vašem životu. Počnite od malih stvari: jutarnja kafa, kratke šetnje, dugi razgovori. Ne uzimajte to što imate zdravo za gotovo. Možda svega toga neće biti kada dođu crni dani. Cenite sadašnjost i ne razmišljajte previše unapred.

Nagradite sebe

Jedan od načina da se motivišete je da često nagradite sebe. Kada vas život ne tretira baš najbolje, vaš je posao da budete dobri prema sebi. Ne mora biti ništa previše – može biti jednostavno poput kupovine nove odeće ili odlaska kod frizera.

Kada nešto postignete ili ostvarite postavljeni cilj, častite sebe zasluženom pauzom. Upalite mirišljavu sveću, izađite sa prijateljima ili ostanite kod kuće i pogledajte svoj omiljeni film. To su stvari koje možete i morate učiniti za sebe!

Promenite svoj stav

Lakše je reći nego učiniti, ali promena stava ujutru će uticati na ostatak vašeg dana. Ukoliko se probudite očekujući još jedan loš dan, sve su šanse da će tako i biti. Rad na stavu je korak napred ka većoj životnoj motivaciji.

Nešto tako jednostavno poput osmehivanja odrazu u ogledalu može vam poboljšati raspoloženje. Recite sebi da šta god da se desi – danas će biti dobar dan!

Verujte u sebe

Oni kojima nedostaje motivacije često imaju i nedostatak samopouzdanja. Ne veruju da nešto mogu da urade, pa zato i ne pokušavaju. Međutim, ukoliko ne preduzmete odgovarajuće korake, desiće se ona zaglavljenost o kojoj smo govorile na početku teksta.

Jako je važno da verujete u sebe, čak i tokom onih ne-tako-dobrih dana. Podsetite se šta se sve do sada postigli i vizualizujte sve ono što želite da postignete u budućnosti.

Biće dana kada se nećete osećati produktivno i to je u redu. Iskoristite to vreme za odmor, a potom nastavite dalje. I ne brinite. Sve će biti dobro na kraju.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp