Search
Close this search box.

Evo kako da pobedite negativne misli

Procenjeno je da svima nama kroz glavu prođe od 60 do 70 hiljada misli dnevno – od kojih su mnoge negativne.

Nisam dobra u onome što radim. Nikada neću pronaći ljubav. Ne zaslužujem da budem srećna. Ne mogu.

Međutim, nisu same misli te koje štete. Ukoliko se ne suočimo sa njima, misli kreiraju verovanja, a verovanja kreiraju ponašanja. Negativna misao poput: nikada neću biti srećna može na najgori način da učini da nesrećni i ostanemo. Ipak, takvim mislima možemo reći NE.

Ako se okrenemo i suočimo sa tom mišlju, možemo je zaustaviti i umanjiti njenu moć nad nama. Zapravo, postoji sedam načina na koje možemo preispitati sopstvene misli. Svaki način napada ih iz veoma značajnog ugla.

Dakle, sledeći put kada vas opterete negativne misli koje imaju namernu da unište vaše planove i samopouzdanje, postavite ovih sedam pitanja:

  1. Ko kaže?

Kad god se loša misao pojavi u vašoj glavi zapitajte se: ko kaže? Ovo prikazuje misao onakvom kakva jeste: sumnja koja može poremetiti vaš život i naškoditi vašem osećaju za sebe i svoju dobrobit.

  1. Da li sam čula da neko izgovara ovo ranije?

Da li ste spremni za otkriće? Vaše misli možda i nisu vaše! Mnogi glasovi u našoj glavi su odzvanjanje tuđih reči. Čuli smo kako je partner, roditelj ili šef rekao nešto loše i prisvojili smo te reči kao svoje. Ukoliko je ovo slučaj, odagnajte ih odmah!

  1. Sviđa li mi se ova misao?

Slobodno upitajte sebe: da li je ova misao poželjna ili privlačna? Da li mi daje osećaj za mogućnosti i radost? Ako je odgovor ne, zapitajte se zašto mislite o tome. Ona parola ,,ako vam se ne sviđa šta čujete, ne morate da slušate“ važi i za negativne misli.

  1. Osećam li se bolje od ove misli?

Loše misli savršeno dobro znaju da nađu put do naše psihe, ubijajući naše planove i snove. Da li misao čini da se osećate loše? Ukoliko ne pojačava vaše samopouzdanje, zašto vam se uopšte mota po glavi?

  1. Radi li ova misao u moju korist?

Da li je to o čemu razmišljate na bilo koji način korisno za vas? Ovim pitanjem možete osmotriti da li misao ide u korist vašim željama ili ciljevima. Suvišno je reći da ukoliko pokušavate da smršate, misao poput ,,Nikada neću uspeti da uđem u formu“ neće mnogo da vam pomogne.

  1. Imam li kontrolu nad ovom mišlju?

Možda i najvažnije pitanje na ovoj listi. Ima li ova misao moć nad vama? Ili vi imate moć nad njom? Zašto biste dopustili da vas negativna misao kontroliše? Setite se, vi ste vladar svojih misli, a ne obrnuto. Vi ste glavni.

  1. Da li ovu misao želim da zadržim ili da je pustim?

Ovo je naročito duboko pitanje, jer sagledava vrednost misli. Ukoliko vam ona ne čini nikakvo dobro, onda vam sasvim izvesno škodi. Pustite je.

Neverovatno je koliko postavljanje ovih pitanja može biti moćno oružje. Kada pređe u naviku, primetićete da su se stvari u vašoj glavi promenile. Tada ste na putu da eliminišete negativno razmišljanje koje vas usporava. Neka pitanja će vam biti posebno značajna i okrenućete se njima isto kao što biste se obratili dobrom prijatelju.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp