Search
Close this search box.

Kako pobediti u svakoj raspravi

Uvek je dobro vreme da se uvežbaju veštine rasprave, a naročito pred porodična okupljanja na koja dolaze rođaci koje viđate okvirno tri puta godišnje i koji su izuzetno svadljivi, a pogotovo vole da postave ono kobno pitanje ,,a kad ćeš ti da se udaš? Vreme ti je.“. Ako ste već raspoloženi za malo rasprave, zašto ne biste pobedili u njoj?

Zato imamo za vas nekoliko saveta. Glavni trik je da naučite kako da izgradite i izložite svoj argument uspešno. Evo i kako:

  1. Birajte svoje bitke. Pre nego što započnete raspravu, zapitajte se: Da li je zaista potrebno? Da li je uopšte vredno svađe?
  2. Smislite priču. Kada odlučite da je bitka vredna borbe, trebaće vam ubedljiva priča sa početkom, sredinom i krajem. Uvek treba da znate kako ćete završiti priču i pre nego što je započnete.
  3. Budite sigurni u svoje činjenice. Svi prisutni mogu da provere da li je to što govorite istina uz pomoć jedne male pretrage na Guglu.
  4. Pripremite ,,tajno oružje“. Imajte u glavi dokaze koji će uplašiti vašeg ,,protivnika“, ali ih iskoristite tek kad se pruži idealna prilika. Malo drame uvek pomaže – obeshrabriće svakoga!
  5. Uokvirite debatu. Počnite sa konkretnom pričom, vezanom za temu rasprave. Od ovog trenutka imaćete svačiju pažnju.
  6. Dozirajte emocije. Ne smete biti previše osećajni. Izrecite logične, racionalne činjenice koje oslikavaju vaš argument.
  7. Očekujte argumente druge strane. Ako ste ubeđeni da ćete ući u raspravu sa tetkom koja misli da žena treba da se čuva pre braka, verovatno već znate šta će vam sve reći u odbranu svoje teorije.
  8. Pitajte ,,da – ne“ pitanja. Ona će vam pomoći da izgradite kontraargument.
  9. Znajte kada da se povučete. Imajte par izlaznih putanja iz rasprave, u slučaju da se u nečemu slažete sa svojim ,,protivnikom” ili ako se desi da istinski bude u pravu. Nema ljutnje!
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp