Kako podstaći decu da čitaju više

Naše društvo, koje je sve više orijentisano ka tehnologiji, učinilo je da ljudi sve više odlažu romane, a uzimaju u ruke pametne telefone ili konzole za igrice.

Najpodložnija ovom trendu su deca, s obzirom na to da su od malena okružena blještavim i vizuelno izazovnim oblicima zabave, ma koliko da čitanje pruža velike prednosti.

Sva sreća pa su pedijatri  došli na genijalnu ideju da knjiga ponovo preuzme vođstvo nad Angry Birds ili Playstation-om: dobro staro podmićivanje – iliti nematerijalno podmićivanje, da budemo precizni.

Ako roditelji žele da ponude nagrade za čitanje, te nagrade ne moraju biti novčane ili u vidu igračaka i slatkiša. Možete ih nagraditi šetnjom do biblioteke ili igrališta sa jednim od roditelja, a ono što je suština te nagrade je vreme nasamo koje će provesti sa njim.

knjige
foto: The Grace Tales

Doktori, pak, upozoravaju koliko su materijalne nagrade nepoželjne, jer će deca na taj način gledati čitanje kao nešto za šta dobiju određenu nagradu, a ne kao nešto u čemu bi trebalo da uživaju. ,,Podmićivanje“ u vidu izleta sa roditeljem, zajedničkog čitanja ili razgovora o pročitanoj knjizi šalje poruku o tome koliko je bitno čitati.

Kako vi vodite računa o tome da vaša deca dovoljno čitaju? Podelite svoje trikove u komentarima!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp