Search
Close this search box.

Kako pomoći prijatelju da prebrodi raskid

Iako ste možda nekako uspeli da nikada ne doživite gadan raskid, svi mi imamo bar jednog prijatelja koji je nekada prolazio kroz to. Jeste da su raskidi sastavni deo života, ali kada vidimo svog najboljeg prijatelja kako pati, a mi ne možemo da učinimo ništa kako bismo popravili stvari – to zaista ume da boli.

Upoznati smo sa nekim standardnim stvarima koje bi trebalo da radimo i mnogo toga je intuitivno – odemo do njih, ušuškamo se pored TV-a uz porodični sladoled. Međutim, ne možemo čitav taj period provesti u tom položaju. Šta je onda to što bi prijatelji trebalo da urade? Čitajte dalje.

Recite da raskid nije neuspeh

Često govorimo o raskidu kao da je neuspeh. Imamo tu besmislenu tezu da ,,što si duže s nekim, to bolje“. Glupost. Ukoliko veza  ne funkcioniše ili je jednostavno prešla rok trajanja, nije neuspeh priznati to. Naprotiv, vrlo je hrabro.

Podsetite prijatelja da time nije izneverio sebe. Neka prihvati lekcije naučene iz veze i neka bude svestan da vreme provedeno u njoj nije izgubljeno. Štaviše, sada zasigurno bolje zna šta je to što želi od partnera u budućnosti.

Ohrabrite je da provodi vreme nasamo

Ovo je možda i prvo što mi kažemo svojim prijateljima. Provesti kvalitetno vreme sam sa sobom je naprosto dragoceno. Na primer, raditi nešto što će učiniti da se oseti bolje – recimo, šetnja do kafića i ispijanje omiljene kafe. Raskid nije lagan period i znamo kakve misli se motaju po glavi, ali suočavanje sa njima je krucijalno kako bi se osećali manje bespomoćno. Ohrabrite prijateljicu da se bavi onim aktivnostima koje je podsećaju da je jaka i nezavisna.

Saslušajte je, ali nemojte zajedno ,,pljuvati bivšeg“

friends

Ukoliko vaša prijateljica izbacuje iz sebe sve frustracije, može biti veoma primamljivo da zajedno sa njom ocrnite njenog bivšeg. Međutim, ukoliko to radite, ona će se osetiti još gore, jer će izvući zaključak da je imala loš ukus za sve to vreme i upitaće vas zašto joj niste nešto rekli ranije. Naravno, treba da prihvatite njen bes, ali isto tako je bolje da kažete ,,Drago mi je što se zauzimaš za sebe“, pre nego bilo šta drugo.

Ponudite joj svoj dom

Ukoliko živite blizu, stavite joj do znanja da je vaš dom otvoren. Ukolko joj treba mini bekstvo iz četiri zida ili mesto gde može da izbaci bes iz sebe, ključno je da je uverite da vam ne smeta. Da je vaš dom bezbedno mesto je jako lepo čuti, iako vama to možda deluje očigledno.

Pomozite joj da uvede promene

Pomozite joj da promeni dekoraciju u sobi, osveži orman, ošiša se ili na neki drugi način obeleži novi početak!

Dobra ideja je da nakon što promenite, recimo, dekoraciju, napravite malo okupljanje sa najbližim ljudima kao obeležavanje novog poglavlja, u domu koji sada zrači novom energijom. 🙂

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp