Kako da preživite praznike ako ste introvertni

Žurke. Razmene poklona. Neprestane porodične posete. Ukoliko ste introvertni, praznici vas baš i ne ispunjavaju radošću, već vas iscrpljuju. To, naravno, ne znači da bi trebalo da se krijete ispod pokrivača sve do februara. Isprobajte naše trikove umesto toga. 🙂

Vodite računa o sebi

praznik

I te kako je moguće da budete zatvoreniji po prirodi, a da istovremeno uživate u praznicima – ali sve se svodi na brigu o sebi. Dakle, postarajte se da dovoljno spavate, odvajate vreme za sebe i radite ono što istinski volite. Da, to može podrazumevati stavljanje maske na lice, ležanje na kauču i meditiranje.

Znajte svoje granice

Za vreme praznika, neizbežno je da se više socijalno angažujete nego obično, naročito u krugu porodice. Budite iskreni prema sebi i znajte kada ćete reći ne. Setite se da ne morate da se pojavite svuda i razmislite o tome koliko slava i porodičnih okupljanja možete podneti  tokom narednih nedelja.

Pripremite se za razgovor

Pre nego što odete bilo gde, razmislite o nekim pitanjima otvorenog tipa koji će navesti ljude da pričaju i prebaciti fokus od vas. Ovako će oni nastaviti da vode konverzaciju (budimo realni, mnogi ljudi vole da pričaju o sebi). Razmislite unapred o svojim odgovorima na pitanja koja će vas možda rođaci pitati (na primer: kad ćeš završiti fakultet, zašto se još nisi udala, kad ćeš da rodiš decu?) kako ne biste ostali zatečeni u trenutku.

Ponudite pomoć

introvert_holiday_help

Bilo da je postavljanje stola, dodavanje ovala sa hranom ili pranje sudova posle fešte, pomoć u okviru prazničnih okupljanja vam daje svrhu, te ne morate da stojite i lutate okolo pod pritiskom da započnete razgovor.

Odlučite kada ćete otići pre nego što stignete

Naravno, ukoliko se dobro provodite, ostanite, ali ukoliko date sebi ograničenje od, recimo, dva sata, moći ćete da se opustite. Izbegavajte da ugovarate povratak sa prijateljima ili rođacima kako se ne biste oslanjali na njihov plan povratka kući.

Nemojte previše piti

Par čaša vina može vas opustiti (i to je sjajno!), ali nemojte preterati, jer se sutradan možete osetiti veoma neprijatno.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp