Evo kako da prihvatite kompliment

Da li ste i vi jedni od onih koji sve prihvataju bolje od komplimenta? Da neko osuje paljbu po vama, znali biste da se suprotstavite, ali kada vam neko kaže: ,,Lepa si”, jednostavno zanemite i ostanete bez teksta. Mnogi od nas teže ka tome da budu graciozniji. Biti ljubazan i zahvalan je upravo onaj stav koji ima pozitivan uticaj na naše živote i živote onih do kojih nam je stalo.

Međutim, šta se dešava kada treba da prihvatimo pohvalu ili gest komplimenta? Mnogi od nas se usplahire i ne znaju kako da se ponašaju. Iz nekog nepoznatog razloga osećamo da je to nekako ,,previše” i da ispadamo uobraženi (na neki čudan način) ako prihvatimo kompliment i onda svi mi uglavnom težimo ka tome da uz neku duhovitu opasku iskritikujemo sebe i promenimo temu, što je potpuno besmisleno!

,,Hej, super si odradila ovaj projekat!“, reče naš kolega. ,,Hvala, ali volela bih da sam mogla da odradim bar to, to ili to drugačije. Nije to ništa posebno.“ Zvuči poznato?

Ova neverovatno uobičajena ,,mustra” odbijanja komplimenata ne služi onoj svrsi kojoj mi mislimo da služi. Iako možda ,,Hvala, ali…“ skreće pažnju sa nas u naizgled skromnom maniru, zapravo utiče na onoga ko nam kompliment uputi. Komplimenti imaju jako važnu socijalnu funkciju. Oni dozvoljavaju da spoznamo i izreknemo pohvale onima koje poštujemo i pružaju mogućnost da prepoznamo dobro odrađen posao ili naporan rad.

Ipak, prihvatanje komplimeta daje i onima koji su ga uputili prostor da se osete kao da i sami učestvuju u nečemu pozitivnom i dobrom. Drugim rečima, koristimo komplimente kako bismo učinili da se onaj ko ih prima oseća dobro, ali i zato što davanje komplimenta čini da se i mi osećamo bolje.

,,Skretanje” komplimenta preseca ovu žicu uzajamne razmene pozitivnosti tačno po sredini. Svi mi smo krivi za to. I koji je onda najbolji način da prihvatimo kompliment?

,,Hvala ti. Baš mi je drago da tako misliš/da ti se dopada. Znači mi.“

Mislimo da je ovo poprilično jednostavno, zar ne? Ova tako jednostavna fraza dozvoliće da toplina i dobrota istinskog komplimenta naprosto procveta za trenutak. Naravno, neko vreme će u nama biti prisutna ta rezerva i to famozno ,,ali“, a lepa vest je to što će sumnja u jednom trenutku zaista nestati. Ipak, znate šta?

Najverovatnije zaista jeste uradili dobar posao ili obukli sjajnu odevnu kombinaciju i zaslužujete da uživate u tome, pa makar i na trenutak!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp