Search
Close this search box.

Kako pronaći prijatelje u novom gradu

Selidba je, uprkos uzbuđenju i avanturi, teška. Veoma teška.

Kao odrasli, koji više nisu bezbedno ušuškani u roditeljske domove i školske klupe, možemo imati poteškoće pri nalaženju prijatelja u novom gradu. Teško je ostaviti ono što nam je poznato i udobno, a još je teže da to sebi priznamo. Međutim, obećavamo da vi to možete. I bićete mudriji, pametniji i saosećajniji.

Tako da, ukoliko se nađete u sličnoj poziciji, udahnite duboko i počnite ovako:

Iskoristite zajednicu u kojoj ste trenutno

Iskoristite sve (zaista, sve) one koji kažu: O, seliš se u _____? Trebalo bi da upoznaš ____! Nema vremena za prijateljske sastanke na slepo (biće toga kasnije). Najbolje od čega možete krenuti kada se selite je da iskoristite izvore kojima verujete da mogu preporučiti dobrog prijatelja.

Devojka rođaka vaše cimerke može biti vredna prijateljske SMS poruke, iako se to završi tek preporukom za restoran. Od nečega se mora krenuti, a najbolje od onih koje znate. U eri mobilnih telefona i brisanja granica, nemojte ništa potcenjivati.

Razmislite u koji kraj se selite

Možda ste našli odličnu ponudu u kući van grada. To je super za vaš budžet, ali u ranim fazama selidbe i nije baš dobro za vaš društveni život. Ukoliko se selite u novo mesto sami, ozbiljno razmislite o prednostima i manama vašeg novog mesta za život i koliko ćete biti blizu drugih ljudi.

Uzmite u obzir da živite sa cimerima umesto sami, bar za prvo vreme, i to negde bliže određenom centru zbivanja. Podsećamo, ne morate biti zauvek tu, ali kada tek počinjete novi život, može vam pomoći da steknete nova prijateljstva ukoliko održavate redovan kontakt sa ljudima.

Stvorite rutinu

graddd

Kada se osetite preopterećeno, počnite od malih stvari. Počnite od jedne stvari i učinite je svojom.

Vaša dnevna rutina je savršen primer za to. Može biti vožnja bicikle posle posla, dansko pecivo u lokalnoj pekari svake nedelje i subotnje šetnje parkom. Razvijanje rutine može vas izvući napolje iz sobe brže nego ,,društveni kalendar“, što će vam pomoći da osvojite svoj novi grad. Možda ćete razviti i samopouzdanje da priđete ljudima koji imaju slične navike kao vi. Ipak, nije kao da imate šta da izgubite!

Recite ,,da

Kako počinjete da se ,,bacate u promet“, odgovori poput ,,možda sledeći put“ ili ,,hvala na pozivu, ali…“ bi trebalo da budu daleko udaljeni od vašeg vokabulara. Vreme je da kažete: ,,Naravno!“ i ,,Zvuči super!

Ne radi se o tome da bi trebalo da se pretvaramo da smo neko ko nismo, već da budemo otvoreni ka potencijalnim prilikama za socijalizaciju. Možda otvaranje galerije nije vaš fazon, ali možda upoznate nekoga ko vam se istinski dopadne dok ispijate koktel. Idealno!

Na kraju krajeva, kvalitetna prijateljstva se grade sporo. Selidbom ste dozvolili vašoj priči da započne novo poglavlje, te ostanite dostupni za sve neočekivano ispred sebe. Neće vam pomoći poređenje gde ste bili sa tim gde ste sada, ali osetićete olakšanje kada saznate da ste vi još uvek vi, kroz sve uspone i padove. Samo sa novim poštanskim kodom. 🙂

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp