Kako raskinuti, a ostati čovek!?

Dešava se i najboljima. Budemo prezauzeti poslom, dopadne nam se neko drugi ili jednostavno zaboravimo – koji god razlog bio, samo shvatimo: Iskulirali smo nekoga i to baš baš iskulirali! Da odmah razjasnimo, nismo ponosni na to. Niko ne uživa u činjenici da je nekoga ostavio da “visi u vazduhu” – namerno ili ne, jer se niko od nas ne raduje tuđoj nesreći.

Lako je okriviti naš nedostatak pažnje usled toliko “riba u moru”, ili usled bezbroj dejting aplikacija, ili današnju jako opuštenu kulturu zabavljanja gde je reč “zvanično” strašnija od ronjenja sa ajkulama bez kaveza, ili pretpostavljati da “i on vas ignoriše, jer bi vam inače pisao”. Kao što i same vidite, ima mnogo tih “ILI”! Ipak…

U cilju da još više napredujemo i postanemo bića koja su sposobna da normalno komuniciraju kao pravi odrasli ljudi, pripremili smo za vas vodič kroz raskid veze koja nikada nije ni bila zvanična. Da li tri dejta zahtevaju raskid? Kako reći nekome da jednostavno niste zainteresovani? Šta uopšte reći nekome koga pokušavate da jednostavno pustite da živi svoj život… bez vas?

Hajde da izbegavamo naprasno kuliranje, ignorisanje i najgore od svega – samo prestanak komunikacije. Vreme je da se izborimo sa strahom od suočavanja! Najlakše je da se samo više nikad ne javite, ali molim vas, imajte bar malo poštovanja i prema sebi i prema drugima!

Osvrnite se na svoj odnos

Raskid bi trebalo da bude u korelaciji sa dužinom i intenzitetom veze. Na primer, bilo bi u redu da prekinete preko poruke nakon dva sastanka, ali svakako ne nakon dve godine. Što ste duže bili u vezi, to je veća potreba da raskinete uživo. Isto tako, što su osećanja bila jača, to više dugujete toj osobi da budete jasni zašto raskidate i šta se promenilo. Nakon jednog sastanka zaista ne dugujete nikome ništa – osim ako niste nešto obećali, što nikako ne bi trebalo da radite!

Ne predstavljate to kao raskid

Uobičajena briga onih koji raskidaju nakon nekoliko sastanaka je strah od toga da ne preteraju. Kako da znamo da je druga osoba zainteresovana za nas? Možda je i tom nekome lakše da što pre raskine sa vama, ako se to uopšte može i nazvati raskidom! To što ste imali ne mora da bude predstavljeno kao veza, samim tim raskid nije raskid u pravom smislu te reči. Zato možete da kažete nešto poput: “Stvarno sam uživala u tvom društvu, ali shvatam da to nije nešto na čemu želim da radim u ovom trenutku. Ne znam kako se ti osećaš povodom svega, ali mislila sam da bi bilo u redu da ti javim kako bismo oboje mogli da nastavimo dalje. Tu sam, ako ti bude trebala nekad neka pomoć od mene!” Kad god sumnjate, neobavezna poruka je bolja nego da ne uradite ništa!

Izbegnite kuliranje makar i po cenu života

Pre nego što se upustimo u problematiku prekidanja nekog odnosa, jako je važno da shvatimo šta se krije iza kuliranja. Najčešće se: plašimo da ne povredimo tuđa osećanja, da se neko ne naljuti na nas ili da preuzmemo odgovornost. Strah čini da ljudi izbegavaju stvari. Nažalost, ima i onih koju su samo toliko egocentrični i okrutni i uopšte ne uzimaju druge ljude u obzir. Međutim, uvek je u pitanju strah!

Suočite se sa svojim strahovima

Niko ne želi da bude onaj koga iskuliraju i to je sasvim normalno. Međutim, da li ste se ikada zapitali zašto je kuliranje loše za obe strane? Za onoga ko kulira, to je znak da izbegava suočavanje sa važnim osećanjima i strahovima. Jednostavno, izbegava prihavtanje odgovornosti. Kada se ne suočimo sa ovim mi zapravo ne umemo da budemo dovoljno ubedljivi, što je neophodno za raskid. Isto tako ne umemo da se odnosimo prema drugima sa ljubaznošću i saosećanjem, što je takođe neophodno za normalan prekid veze.

Ništa bolje nije ni drugoj strani. Ostavljena osoba se može osećati zbunjeno i nesigurno, lišeno informacija o toj drugoj osobi ili o sebi samoj i što je najgore, ona ne zna gde greši ni na čemu bi možda trebalo da radi. Može da pomisli da nešto sa njom nije u redu, a time samo umanjuje svoje samopouzdanje. To može ići toliko daleko, pa čak i da prestane da veruje ljudima.

Zato je važno da shvatite da i nakon samo nekoliko dejtova, dugujete toj osobi, (i sebi!) da joj stavite do znanja na čemu ste – bilo to dobro ili loše.

Da, potrebno je mnogo zrelosti i otvorenosti da biste se snašli u svemu ovome, ali uz malo više transparentnosti, svima bi nam bilo bolje. Uvek imajte na umu da je važno biti fer, iskren i ponašati se onako kako biste želeli da se sutra neko ponaša prema vama! Samo tako ćemo promeniti onaj ružan manir da odemo bez reči!

Ukoliko želite da pročitate još tekstova o raskidu, kliknite ovde!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp