Kako reagovati kada vam se drugi mešaju u roditeljstvo?

Pretvaramo se u uši kada slušamo savete vezane za nova iskustva: prihvatanje novog posla, selidba u drugi grad, kupovina novog doma…

Ukoliko imate prijatelja koji se bavi nekretninama, na primer, više ste nego voljni da čujete šta ima da kaže kako bi vam pomogao da ,,navigirate“ kroz čitav taj svet kada se odlučite da kupite kuću ili stan. Međutim, postoji jedan segment noviteta gde netraženi saveti nisu uvek dobrodošli, a mnogi insistiraju na tome da ih nameću: roditeljstvo.

Bilo da ste mama po prvi put ili imate troje dece i i dalje ste okruženi radoznalim (da se izrazimo pristojno) posmatračima koji uvek imaju nešto da kažu o vašim roditeljskim odlukama, nije nimalo prijatno kada vam neko govori kako da vaspitavate svoje dete. Kako bismo vam pomogle da prođete kroz ovaj previše uobičajen scenario, izdvajamo naše favorite kada su u pitanju trikovi za rešavanje ovakvih situacija.

Shvatite motivaciju iza onoga ko daje savet

Pre svega, pokušajte da razumete poziciju sagovornika. Da, izuzetno vas nervira i da, mislite da je jako grubo, ali potrudite se da shvatite da njihov netraženi savet dolazi iz dobre namere. Iako je malo nezgodno, nije vredno da narušite odnos sa bliskim prijateljima ili rođacima samo da biste ih ,,postavili na mesto“ kada pređu granicu. Kada znate da svo to savetovanje potiče iz dobre namere, malo ga je lakše tolerisati i možete odgovoriti sa humorom i brže promeniti temu.

roditelj

Prvo slušajte, a onda zanemarite

Vaša instinktivna reakcija može biti da počnete da se branite (što je potpuno razumljivo), ali predlažemo da ipak saslušate njihovo mišljenje, a onda zanemarite ono što vam se ne dopada i nastavite dalje. Ukoliko ta osoba daje svoje mišljenje, a ne kritikuje pritom vaše izbore, možda ima nešto pametno da kaže. To što ćete je saslušati ne znači da ćete se složiti i ne obavezuje vas ni na šta.

Složite se (delimično)

Ukoliko vaš ,,savetodavac“ kaže nešto što se poklapa sa vašim vrednostima, iskomunicirajte svoje slaganje. Fokusirajte se na to oko čega se slažete i izbegavajte one delove saveta za koje niste zainteresovani. Sagovornik će se osetiti vrednovano, a vi ćete imati više tolerancije ukoliko dođe do budućih raskoraka u mišljenju.

Kako se vi suočavate sa savetima o roditeljstvu koje niste tražili? Podelite sa nama u komentarima!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp