Search
Close this search box.

Kako se boriti sa stresom?

Ljudi koji me poznaju govore da sam vedrog duha, nasmejana u svakoj situaciji, da širim pozitivnu energiju i da delujem kao da nemam nijedan životni problem… Rekla bih da je percepcija stvarnosti važnija od same stvarnosti i da je ono kako me vide samo njihov utisak, ali nije da nisu u pravu.

Nije da nemam loše dane i trenutke, ali ne dozvoljavam da me poremete i vladaju mojim životom. Zašto? Zato što znam da 99% situacija sa kojima se suočavam nije konačno, te sam donela odluku da, imajući to na umu, tako i guram kroz sve što mi život servira. Zapravo, odlučila sam da ja donosim odluke šta mi se sa tog tanjira dopada, a šta ne. Životni konobar kao da me je čuo pa mi pod utiskom moje energije uglavnom servira samo specijalitete koje najviše volim. (Pozitivno zračiš, pozitivno privlačiš.)

Verovatno ste se u životu susretali sa onim situacijama kada u prostoriju uđe neka neraspoložena osoba koja sve vreme govori o problemima, brigama i nedaćama koje su je snašle. Kuka, histeriše, pa onda ode i ostavi vas kao izduvani balon. Niste ništa uradili, a naelektrisala vas je negativno i pokvarila vam dan svojim prisustvom. Prenela vam je negativnu energiju. I kao što negativna energija može biti preneta isto tako preneta može biti i pozitivna energija. Zapravo,  veliko je pitanje da li negativna energija uopšte postoji ili je ona samo odsustvo pozitivne. Bilo kako bilo, u jednom trenutku svog života donela sam odluku da kada već moram da mislim – mislim pozitivno, kad već moram da zračim – zračim pozitivno… i tako dalje. Niko ne želi da bude ona negativna osoba. Promena se nije desila preko noći, ali malo po malo postajala sam pozitivnija. Sećam se trenutaka kada sam iz napetosti prelazila u opuštenost. Osetila sam to u svom telu. I sada imam periode kada postanem napeta pa se snagom svojih misli opustim do te mere da osećam telo kao želatin. To su baš ekstremne situacije kada imam neki ispit ili razgovor za posao, kada su napetost i nervoza ogromne.

Kako se boriti sa stresom? Ključ je u stavu. Ništa od onoga sa čime se suočavamo, ma koliko teško bilo, makar nam se činilo beznadežno, nije toliko važno koliko je važan naš stav prema tome. Način na koji mislite može vas poraziti i pre nego što išta preduzmete. Zato, ako se osećate poraženima i ako ste izgubili veru u svoje sposobnosti da pobeđujete, sedite, uzmite list hartije i sačinite spisak ne onoga što je okrenuto protiv vas, već onoga što je na vašoj strani. Ako vi, ili ja, ili neko drugi, stalno mislimo na one sile za koje nam se čini da su upravljene protiv nas, preuveličaćemo ih do razmera koje su daleko od opravdanih te će sile postepeno dobijati strahovitu snagu, kakvu zapravo uopšte nemaju. -N.V. Pill

Nema nerešivog problema. Obično su najveće brige čoveka zdravlje, novac i ljubav. Te tri stvari se dalje granaju i granaju i granaju. No, u osnovi, one leže kao temelji svih naših problema. Kad god se susretnete sa ,,problemom” zapitajte se odmah šta je najgore što može da vam se desi. Ako ste živi i posle najekstremnije scene nastale pod tim problemom onda to i nije problem. Ja vam kažem, ja vam tvrdim da bilo kakav problem vezan za zdravlje, za novac i za ljubav ima rešenje. Mnogi se sada neće složiti sa mnom pre svega po pitanju zdravlja. Ali, naučno je dokazano da čovek, snagom svog uma, može da se samoizleči od svake poznate bolesti. Kada se radi o novcu – drugom najvećem problemu čovečanstva, reći ću vam samo jedno: u praksi čovek može da živi nekoliko decenija bez i jednog centa. Šta je najgore što može da vam se desi ako nemate novca? Niste u pustinji pa da umrete od gladi. Opustite se. Novac je samo pomagalo za lakši život. Može se bez njega i danas kao i pre 30.000 godina. Zato svaki problem i svaku brigu vezanu za novac precrtajte. Borite se, ali bez stresa. Budite flegma. I na kraju dolazimo do ljubavi. Stavke bez koje ni jedno ljudsko biće od dna Marijanskog rova pa do kraja Atmosfere ne može. No, ni u ljubavi nema nerešivog problema niti patnje koja ne može da se pregura. Neke podnesemo teže, neke podnesemo lakše. Ali izdržimo svaku.

Suština tajne leži u promeni mentalnog stava. Čovek mora naučiti da živi misleći na posve drugačiji način i mada promena u načinu mišljenja zahteva truda, to je mnogo lakše nego nastaviti da živimo onako kako sada činimo. Život ispunjen napetošću nije lak. Život prožet unutrašnjim mirom, budući da je skladan i lišen stresa, najlakši je oblik bivstvovanja. – N.V. Pill

Andrijana Božić (@vesnikproleca)
blog: kapege.com
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp