Search
Close this search box.

Kako se odmoriti u ovom svetu obaveza

Još od detinjstva su mnogi od nas mrzeli ideju odmora. Brojne studije pokazale su da smo zavisni od kofeina, opsednuti time da uvek nabavimo nešto ,,najnovije“ i preplavljeni životnim stilom u pokretu. Najnovija jučerašnja vest je danas već zaboravljena i oni koji se ne uhvate u koštac sa ovim kružnim vratima biće proglašeni za pećinske ljude.

Ova užasna dinamika nam je prijala još kada smo u osnovnoj školi bojkotovali spavanje popodne, do učenja cele noći na fakultetu, ali kako se kobeljamo iz ranih dvadesetih, nova realnost uzima maha.

Ne možemo ići 180 na sat sve vreme. Život ima gužve u saobraćaju, a baš kao i tamo, ponekad ne možemo tačno reći zašto se ne krećemo nikuda.

Kao i kada smo bili mlađi, i sada nam suočavanje sa tim ,,pauzama“ ne ide od ruke. Naš momentalni odgovor je uglavnom: ma, popiću još jednu kafu i preguraću. Ali šta se dogodi kad ne možemo? Šta se dogodi kada postanemo pisac koji ne može da piše, naučnik koji ne može da pronađe odgovor? U kulturi punoj bogataša ispod 30 godina, praznine u inspiraciji se veoma lako pretvaraju u osećaj neuspeha.

Taj osećaj je laž.

Ukoliko prolazite kroz ,,sporiji“ period, želimo da znate da to nije neuspeh. Dani kada nemate inspiracije ne govore ništa o vašoj vrednosti ili sposobnostima.

zena

Kada su već neizbežni, kako da se suočimo sa ovakvim trenucima?

  1. Najpre, koliko god da to možda mrzite, iskoristite priliku da se odmorite. Vašem telu je to potrebno. Pokušajte da prihvatite tu ,,sporost“. Ispijajte svoj čaj, umesto što ga sipate niz grlo, uživajte u svakom zalogaju, zastanite da pomirišete cveće. Možete otkriti eleganciju svog života koju do sad niste.
  2. Uložite u svoje zdravlje. Pružena vam je prilika da povratite svoje telo – iskoristite je! Spavajte 8 sati za promenu, pešačite, počnite da trčite ujutru kao što ste i planirali, ali nikad niste sproveli.
  3. Skrenite svoje misli sa činjenice da ste isfrustrirani. Mnogo puta su usporeni periodi propraćeni bolestima ili nedostatkom motivacije, ali i najmanje novo iskustvo može vas ponovo pokrenuti. Podstaknite svoju sposobnost da se iznenadite i impresionirate.
  4. Izdvojite vreme kada ćete gurati napred koliko god možete. To što sada ne vidite priliku ispred sebe, ne znači da ne postoji nijedna za koju ste već spremni. Nemojte udarati glavom o zid; umesto toga (metaforički rečeno) proverite taj zid dobro i upoznajte ga. Jednog jutra ćete se probuditi i shvatiti da je jedna od pukotina na njemu šira – tako ćete znati da se loše vreme bliži kraju.
  5. Iznad svega, budite svesni da je ovo normalno. Ovo je život. I to se dešava svima. Ne obeshrabrujte se kada se nađete u periodu blage stagnacije. Iskoristite ga da izgradite svoju snagu i da učite i slušate na načine na koje to niste mogli kada je život bio haotičan. Držite se i budite svesni da će se inspiracija vratiti dok god za nju držite otvorena vrata. U međuvremenu, odmorite se. Zaslužili ste.
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp