Search
Close this search box.

Kako se suočiti sa prevarom u vezi

Ukoliko postoji jedna stvar na ovom svetu koja čini da se u ženi probudi ono najgore, to je kada je muškarac povredi na najniži mogući način – prevarom.

U današnje vreme, prevara ima više oblika – pričanje sa drugima preko interneta, gledanje Tindera iza parterovih leđa, a onda i ono najgore: zapravo se ,,smuvati“ sa drugom osobom.

Mi se nadamo da nikada nećete doživeti ništa slično, ali ukoliko se to desi i ukoliko se zapitate Šta sad? evo nekoliko saveta koji vam zasigurno mogu pomoći da prođete kroz tu neprijatnost i koji će vam dati ideju kako da se ponašate.

Stavite sebe na prvo mesto

Saznanje da ste prevareni donosi nalet raznolikih negativnih emocija: šok, gađenje, bes… Kako biste što pre izbavili sebe iz tog stanja, moraćete malo više da se posvetite brizi o sebi.

Napravite opuštajuću kupku, posetite najbolju prijatejicu – radite stvari koje vas oslobađaju i obezbedite sebi malo više slobodnog prostora. Tako ćete znati šta vam je potrebno, a shodno tome ćete se i ponašati.

Dozvolite sebi da osetite sve te emocije

Kao što smo rekli, prevara nosi dijapazon užasnih osećanja, zato je jako bitno da date sebi vremena da se oporavite. To znači da dopustite sebi da vas preplavi koje god osećanje trenutno u vama vlada. Samo izbacite sve to iz sebe. Suze, tuga, bes – pustite sve to napolje.

Ukoliko vam se plače u sred poslepodneva, bez Beležnice na TV-u i sladoleda pri ruci, neka tako bude.

Oduprite se porivu da se osvetite

Prevara zaista čini da poželimo da se obučemo najlepše moguće, odemo u najbliži bar i pronađemo najlepšeg muškarca koji će nam poslužiti za osvetu. Isto tako, obelodaniti bilo gde šta vam je učinio može se činiti kao dobra ideja na početku, ali predlažemo da ipak napravite korak unazad.

Setite se: time nećete ispraviti apsolutno ništa. Tako da probajte da ostanete pribrani i iznad situacije.

Saznajte sve što možete

Ovo nije nešto što bi trebalo da radite dok ste još uvek roviti, ali ukoliko razmišljate o tome da se pomirite sa partnerom, onda bi morao biti neophodan korak. Morate postavljati teška pitanja i saznati svaki detalj. Time ćete sebi pomoći da donesete ispravnu odluku.

Skupite, pak, dovoljno hrabrosti za ovaj razgovor, jer ne moramo da vam naglašavamo koliko će biti emotivno iscrpljujuć.

Potražite pomoć od drugarica

Vaše drugarice su samo jedan poziv udaljene od vas. Tu su da vam donesu hranu, piće i tonu podrške!

Možda su neke od njih i same imale ovo neprijatno iskustvo, a uvek pomaže da porazgovarate sa ljudima koji razumeju kroz šta prolazite. Budite oprezni, ipak, sa time koliko detalja delite. Ukoliko se dogodi da oprostite partneru, sve su šanse da vaši prijatelji to neće učiniti.

Oni vama žele samo najbolje, pa se može desiti da, čak i kada se stvari poprave, oni i dalje imaju želju da mu ,,fizički naude“. 🙂

Ukoliko mu oprostite, nemojte postati paranoični

Jasno nam je, ta paranoja ne dolazi iz neodređenog razloga. Ukoliko ste i dalje sa čovekom kome se desilo da vas prevari, biće potrebno mnogo vremena da se poverenje ponovo izgradi.

U međuvremenu ćete verovatno paničiti svaki put kada ga vidite da kuca poruku ili ćete mu čačkati telefon dok se tušira… ili ćete ga pitati za svaku devojku koju doda na Fejsbuku. To iscrpljuje. I iako nije vaša krivica što ste ovakvi – on je taj koji je izneverio vaše poverenje, ali morate da imate u vidu da ne možete da se opterećujete svakom sitnicom.

Na kraju krajeva, vi ste odlučili da mu oprostite. To znači da mu zapravo oprostite i da mu verujete, koliko god teško to bilo. Ukoliko, pak, ne možete da se otrgnete negativnim i paranoičnim mislima, znate šta vam je činiti. To je za vaše dobro.

Saznajte gde su stvari pošle naopako

Može da ima sve izgovore ovog sveta o tome kako nikada to neće da ponovi, kako nikada nije želeo da vas povredi itd, ali ako mu oprostite, jedini način na koji možete biti sigurni da se to neće desiti ponovo je da ustanovite šta je izazvalo problem, a onda da to i popravite.

Biće teško, ali oboje morate biti iskreni. Možda vam je seksualni život bio malo lošiji? Možda mu je nedostajao solo život i sva žurba i uzbuđenje koje idu sa njim? Ukoliko je to slučaj, možda je najbolje za njega da u ovom trenutku bude sam.

Najbitnije je da slušate jedno drugo i verujete svojim instinktima. Samo tako ćete moći da donesete odluku koja vama najviše ide u korist.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp