Search
Close this search box.

Kako se suočiti sa razgovorima kada ste introvertni

Bilo da idete na poslovni događaj ili privatnu žurku, pokretanje razgovora može biti vrlo zastrašujuće, naročito za one koji su po prirodi introvertni. Za njih su svi ti prigodni razgovori usiljeni ili besmisleni, a to pojačava socijalnu anksioznost.

Međutim, umesto panike, imamo pet brzih trikova za lako prevazilaženje tog straha!

  1. Postavljajte pitanja

Zatvorenom tipu ličnosti svaki vid pažnje može probuditi uznemirenost. Kako biste odagnali taj osećaj, postavljajte pitanja ne bi li se fokus razgovora prebacio na nekog drugog. Ljudi vole da pričaju o sebi, pa je najbolje da uputite komentar otvorenog tipa. To dozvoljava sagovorniku da priča o svojim interesovanjima i pozadini, što povlači i mogućnost da nađete i nešto zajedničko.

  1. Nemojte davati kratke odgovore

Kada su reflektori upereni ka vama, nemojte se unezveriti. Udahnite duboko i setite se da neko razgovara sa vama zato što to želi. Nemojte odgovarati samo sa ,,Dobro sam“ Ili ,,Super“. U slučaju da vam nije prijatno da pričate o sebi, držite se tema koje su vama zanimljive i priča će teći sama od sebe.

  1. Uputite kompliment

zena

Ako niste sigurni kako da započnete razgovor, uvek je dobra ideja da uputite kompliment sagovorniku. Vrlo jednostavan komentar, poput ,,Baš mi se sviđa tvoja haljina. Gde si je kupila?“ može umanjiti tenziju i dozvoliti vam da se upustite u prijatno ćaskanje.

  1. Budite svesni govora svog tela

Čak i da mislite da vam razgovor ide dobro, vaš govor tela može odavati suprotne signale. Okrenite telo ka osobi sa kojom pričate, nemojte prekrštati ruke i smejte se. Na taj način pokazujete da ste pouzdani, što može ohrabriti druge da vam se lakše otvore.

  1. Budite ljubazni prema sebi

Šta god radili, nemojte kritikovati sebe ako se ćaskanje ne pretvori u neki dublji i smisleniji razgovor. U redu je da sa nekim razmenite po 2-3 rečenice. Introverti su okrenuti samoposmatranju i mikroskopski se fokusiraju na svoje mane i neuspehe. Umesto što premotavate neki događaj iznova i iznova u glavi, sagledajte ga kao lekciju ili naučite da pustite te male stvari tako što ćete im se smejati i nastaviti dalje.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp