Kako štetite vašoj kosi, a da to i ne znate

Trudite se najbolje što možete. Kao i svi mi. Međutim, ponekad ti brzi trikovi za kosu koje tu i tamo primenimo mogu štetiti našim divnim vlasima na duže staze. Zato sada delimo sa vama koji sve to postupci nisu baš dobri za naše frizure!

Spavate sa mokrom kosom

Vlažna kosa je jako krhka i lako se rasteže. Dodajte tome okretanje i prevrtanje u krevetu i eto nama žestokog lomljenja. Gledajte da uvek izdvojite malo vremena posle kupanja za temeljnije sušenje kose.

Fenirate se dok vam je kosa potpuno mokra

Što pre počnete da fenirate kosu, to je više i duže izložena toploti. Umesto toga, pustite da se vaša kosa osuši bar do pola pre nego što krenete. Verujte nam, kosa će vam biti jednako savršena i glatka!

Previše agresivno je peglate

Kombinacija vrućine, pritiska i povlačenja je užasna za vašu kosu. Evo u čemu je trik: pustite da vam se kosa potpuno osuši (nikad ne bi trebalo da ,,pucketa“!) pre nego što krenete sa peglanjem i nema potrebe da pritiskate peglu prejako. Ploče su izuzetno vrele.

Češljate se odozgo na dole

Možda deluje kao nešto potpuno suprotno našoj intuiciji, ali uvek bi trebalo da počnete češljanje odozdo i polako idete na gore. Tako ćete najpre lagano razmrsiti sve ,,čvorove“ dole, što je mnogo bolje nego da na silu provlačite četku kroz njih.

Prečesto je vezujete

Te slatke pletenice (a čak i običan konjski rep) mogu naneti dosta štete kosi, kada se prečesto nose. Konstantna zategnutost izaziva lomljenje, naročito oko temena. Pustite kosu ponekad, a kada je vezujete, stavite malo ulja pre nego što je oblikujete kako biste olakšali svojim vlasima.

Koristite pogrešnih aksesoara

Ovo je za sve nas ljubitelje punđi na vrh glave: razmislite kako vezujete svoje lepe pramenove. Gumice deluju bezazleno, ali one mogu ozbiljno prelomiti vaše krajeve – i slomiti ih. Probajte umesto njih da učvrstite punđu ukosnicama u obliku slova U.

Koristite pogrešni regenerator (u pogrešno vreme)

Pogledajte etikete. Ako piše bilo šta o ,,jačanju kose“, u formuli postoji protein, koji je odličan za osvežavanje slabih pramenova. Ipak, previše proteina može ih vremenom učiniti lomljivima. Koristite ove balzame jednom nedeljno, a između toga ubacite neki  hidrirajući.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp