Search
Close this search box.

Kako jutro učiniti organizovanijim i produktivnijim

Često pomislimo kako bi bilo idealno da se svakog jutra budimo u šest sati i sve svoje obaveze završimo pre odlaska na posao, imajući tako vremena i za sebe i za porodicu, kada se popodne opet vratimo kući. Ipak, nije sve kao u filmovima i ne budimo se svi mi sa leptirićima koji se motaju oko nas i ptičicama koje nam pevaju nežne pesme. Često je slika savim drugačija, a mi smo veoma nervozni i u datom trenutku jednostavno ne želimo ništa: počev od ustajanja iz tople postelje, pa sve do onih veselih ptičica i leptirića. Stoga, ukoliko želite da steknete dobre jutarnje navike i produktivnu rutinu, My Cup Of Tea sa vama deli jedan veoma koristan post!

Zašto vam je teško da se priviknete na svoju jutarnju rutinu? 

Umorni ste od istih stvari svakog jutra: Kada uveče isplanirate svoj predstojeći dan, već ste uveliko radosni zbog ispunjavanja obaveza i zanimljivih stvari koje vam se mogu desiti. Ipak, ukoliko svako jutro planirate na isti način, često se može desiti da vam takav način funkcionisanja dosadi i da pomisao o kafi na terasi počinje da vam bude odbojna. Tako se vremenom stvari, koje su vam na početku bile zanimljive i opuštajuće, čine kao nova obaveza.

Na posao krećete veoma rano: Ukoliko se budite u cik zore kako biste krenuli na posao, jutarnji planovi deluju zaista neostavarivo. Vremena ponestaje, a vi ne znate kako postići neke elementarne stvari (poput spremanja za posao), a kamoli posvećivanja vremena sebi.

Niste jutarnji tip osobe: Jednostavno postoje ljudi koji u jutarnjim časovima ne funkcionišu, što je zaista sasvim normalno. Nekada, koliko god vi to želeli, ne možete ići preko sebe i ne možete se navići na nešto što vam nikako ne prija. Međutim, čak i ako niste jutarnji tip osobe, možda bi trebalo da date šansu jutru – nikad se ne zna hoće li vam se dopasti.

Niste odgovorni: Često planiramo stvari, a na kraju ih ni ne ispunimo. Želimo da ustanemo rano, ne učinimo to. Želimo da odemo na jutarnje trčanje, ne učinimo to. Potrebno vam je, dakle, malo odgovornosti, a mislimo da bi kućni ljubimac bio prava stvar da sebe načinite odgovornijom osobom!

Kako da steknete jutarnju rutinu?

Izaberite prave aktivnosti pre odlaska na spavanje: Znamo da zvuči gotovo nemoguće zamisliti život bez mobinog telefona ili računara u večernjim satima, jer je nešto uvek tu što nas zanima, nešto što želimo da vidimo… Ipak, potrudite se da bar petnaestak minuta pre spavanja ostavite svoje uređaje po strani. Pročitajte nekoliko stranica knjige, poslušajte omiljenu pesmu na radiju… Nešto što vas neće umarati, nego će vas uspavati. Koliko god mi mislili da nas naši telefoni uspavljuju, istraživanja dokazuju da su zapravo oni najveći uzročnici nesanica!

Načinite male korake ka ranom ustajanju: Ukoliko svakog jutra ustajete u osam sati, a želeli biste tu granicu da pomerite na neki malo raniji period, preporučujemo vam da svakog dana alarm navijate nekoliko minuta ranije: bez odlaganja – ustanite odmah! Vremenom će se vaš biološki sat ustaliti i vi ćete se navići na ranije ustajanje – čak i bez alarma.

Manje je više: Nemojte pritiskati sebe i truditi se da ujutro izvršite isuviše aktivnosti. Na taj način osećaćete se kao da sami sebe pritiskate i kao da istovremeno pokušavate da budete i okoreli panker i poslovni čovek u odelu – prosto ne ide. Poređajte svoje zadatke po važnosti i znajte šta je ono što će vas naterati da se osećate najprijatnije.

Ubrzajte rituale proput šminkanja i pravljenja frizure: Da li vam je za šminkanje potrebno 15 do 20 minuta ili sat vremena? Ako je vaš odgovor sat vremena, onda je pravo vreme da ovaj ritual ubrzate. Nemojte posvećivati isuviše vremena šminkanju, jer i sami znate da ste, svakako, predivni!

Pripremite se uveče: Odevna kombinacija za sutra, stvari koje bi trebalo poneti, projekti koje bi trebalo završiti – svega toga se “otarasite” veče ranije, a onda jutro posvetite uživanju i sebi samima.

Menjajte svoju rutinu, kako se ne biste dosađivali: Kao što gore rekosmo, nekada se naše rutine toliko ustale da svoje aktivnosti počinjemo da smatramo obavezama koje nas ne ispunjavaju, iako bi trebalo. Menjajte stvari, svakog jutra činite nešto drugačije, budite svoji i uživajte u onome što imate.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp