Tema dana: Kako tražiti i dobiti povišicu?!

Skoro svako od nas u nekom trenutku sanjari o tome da dobije povišicu, ali isto tako velika većina nas ne zna da je traži i dobije! Ukoliko vas obuzme neprijatnost pri samoj pomisli da o tome porazgovarate sa vašim nadređenim – niste sami! Međutim, ako vaše odgovornosti i dostignuća rastu, a plata ostaje ista, vreme je da se direktno suočite sa problemom.

Pregovaranje o vašoj “vrednosti” može delovati zahtevno, ali je jako bitan deo slagalice zvane karijera. Umetnost pregovaranja o povišici je veština koju morate imati i koja će vam služiti tokom čitave karijere.

Evo pet stvari koje bi trebalo da znate:

Uradite svoj domaći zadatak

Uvek se pojavite sa konkretnim razlozima zašto tražite povišicu. Kada razumete koji su standardi u poslu kojim se vi bavite i u kakvom su položaju druge kolege na istim pozicijama, tada ćete imati prednost u razgovoru. Počnite od online istraživanja. Ukoliko imate kolege, mentore ili rođake u okviru industrije kojom se bavite, a sa kojima možete otvoreno da razgovarate – posavetujte se i raspitajte kod njih.

Uvek budite u toku sa trendovima u svojoj branši koji bi mogli da utiču na raspon plate – na primer, da li kompanija za koju radite prolazi kroz težak finansijski period ili trenutno zapošljava mnogo novih ljudi. Ovi faktori mogu vam pokazati da li je teren povoljan za traženje povišice ili nije.

Vežbom do savršenstva 

Kao i kod svakog dobrog pregovaranja, želećete da planirate unapred. Vežbajte šta ćete reći. Kada zapisujete teze razgovora, razmislite o svojim slušaocima – razmislite o tome kako vaš menadžer obrađuje informacije. Ukoliko se oslanja na podatke, naoružajte se istraživanjima i pokazateljima vašeg učinka. Ako je, pak, vizuelni tip, podelite sa njim ili njom sve ključne momente vašeg doprinosa i performansi na radnom mestu.

Dokaz je suština 

Kada kažete nadređenom da ste dobar radnik, sve su šanse da vam to neće mnogo pomoći u povećanju zarade. Ponesite spisak svojih postignuća i toga kako ste do sada ostavili trag na kompaniju za koju radite. Imaćete, dakle, merodavan dokaz koji će potkrepiti vaš zahtev za povišicom i dati vašem šefu odgovarajući kontekst za razgovor. Vaš je posao da predstavite vrednost koju dajete firmi tako što ćete predstaviti činjenice.

Skromno hvalisanje je vaš najbolji prijatelj 

Pričati o tome šta ste sve postigli može biti čudno, ali jako je važno da umete efektivno da predstavite sve to. To je vaš trenutak da zablistate. Ukratko, to je vaših pet minuta! Oslobodite se stresa da pričate o sebi i prikažite sve što ste do sada uradili, sa samopouzdanjem. Ukoliko verujete u svoje veštine i rezultate, to ćete autentično i spontano predstaviti tokom razgovora.

Tajming je sve

Pre nego što spomenete povišicu tokom razgovora jedan – na – jedan sa menadžerom, saznajte kako vaša kompanija procenjuje učinak zaposlenih i kako pristupa povećanju plata. Ukoliko se povišice daju u određenom periodu, na primer svake godine – započnite razgovor na vreme. Kada saznate kada možete planirati početak pregovora, bacite se na posao dovoljno rano da jedini ishod može biti – uspeh!

Srećno!

Ovde pročitajte još korisnih tekstova iz oblasti karijere!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp