Search
Close this search box.

Kako uočiti da neko ne govori istinu

Svako od nas ponekad izrekne neku belu laž i to zaista nije strašno. Međutim, vrlo često se dese situacije gde jedna velika laž može naneti dosta štete. Zato bi bilo korisno da razvijemo tu veštinu prepoznavanja kada neko laže. Dobro bi nam došlo, naročito kada je u pitanju posao ili veze.

Ne bismo da vas plašimo, ali laganje je uobičajenije nego što ste možda mislili. Studija iz 2002. godine pokazala je da čak 60% odraslih osoba nije mogla da ima razgovor od 10 minuta, a da ne laže bar jednom!

Pitamo se zašto to radimo. Pa, uglavnom se sve svodi na strah. Strah od toga da ne budemo povređeni. Plašimo se da ćemo biti osuđivani ili napušteni ako kažemo istinu.

Imajte na umu da svrha ovog članka nije da vas isparanoiše, već da vam obezbedi nekoliko ,,alata“ kojima možete uočiti kada neko ne govori istinu onda kada je to najvažnije. Koristite ovu informaciju da jednostavno očistite svoje veze. Uklonite iz života ljude kojima ne možete da verujete i koji imaju potrebu da manipulišu i kontrolišu lažima.

S tim u vezi, hajde da vidimo šta je to što odaje osobu koja laže:

  1. Ne mogu da vas gledaju u oči

Kada imate utisak da se neko poigrava sa istinom, pokušajte da uhvatite njihov pogled. Vrlo je verovatno da oni neće biti u stanju da to učine. To je zato što je upravo ovo najuobičajeniji znak da neko laže. Imajte to u vidu kad neko unezvereno gleda u stranu.

  1. Gledaju bez treptanja

Sa druge strane, lažov može i previše forsirati kontakt očima sa izluđujućim buljenjem u nas. Kada ljudi lažu, jednostavno su ponekad u stanju da odu korak dalje i održe taj kontakt očima kako bi vas kontrolisali i manipulisali.

  1. Zbuni ih neočekivano

Lako možete ,,saplesti“ onoga ko laže tako što ćete mu postaviti neočekivano pitanje. To je zato što uglavnom vežbaju određenu priču koju planiraju da ,,prodaju“. Svako skretanje sa nje će ih zbuniti.

  1. Ponašaju se… čudno!

Ako dobro poznajete osobu, biće vam jednostavno da prepoznate kada se jednostavno ponaša neobično. Kada kažemo neobično, mislimo da postoji dramatična promena u odnosu na to kako se inače odnose prema vama. Intuicija će vam sigurno signalizirati da nešto nije u redu, jer menja ton i visinu glasa, držanje i gestikulaciju.

  1. Previše objašnjavaju

Obratite pažnju na to da li vam neko daje malo previše informacija, naročito kada mu postavite vrlo konkretno pitanje. To može biti pokušaj da vas uvere da su otvoreni i raspoloženi ili rezultat uvežbavanja priče.

  1. ,,Vrpolje“ se

Mali nervozni tikovi ili bilo kakve taktike za odvraćanje pažnje mogu odati onoga ko laže. Ako neko sve vreme ponavlja nasumičnu fizičku aktivnost koja deluje zaista nepotrebno – konstantno briše naočare, zagleda nokte ili preuređuje (već čist) sto ispred sebe, može biti da ne govori istinu. Suptilno, ali tačno!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp