Kako vam jutro može upropastiti dan

Prisećamo se od jutros nekih naših spektakularno loših jutara. Na primer, kada nam se bojler pokvario u sred jeseni pa je to značilo da dan započinjemo ledenim tušem. Ili kada nam se dešavalo da u letu oborimo kafu sa radne površine tako da je isprskala i zid i našu odeću, pa to automatski podrazumeva brzinsko presvlačenje kako bismo mogle da izađemo iz stana.

Hrabro ćemo pretpostaviti da ste se pronašli bar u jednoj od ove dve situacije ili ste doživeli nešto slično. Već do podneva imate osećaj da svet verovatno kuje zaveru protiv vas, zar ne? Naravno, ovo se ne dešava prečesto, ali kada se dogodi, naprosto smo zadivljeni koliko stvari može poći naopako i do koje granice je život sposoban da nam testira strpljenje.

Pa, postoji razlog za to. U nedavnom članku magazina Harvard Business Review govorilo se o studiji koja je pokazala da ukoliko dan započnemo srećni i smireni, takvi ćemo i ostati. Međutim, ukoliko ustanemo ,,na levu nogu“… čeka nas luda vožnja. Što je najgore, to loše raspoloženje će opstati tokom celog dana i verovatno kulminirati na samom kraju. I da dodamo još malo soli na ranu, loše buđenje može učiniti da nam i na poslu loše ide.

Naime, proučavani su zaposleni u prodaji, a ovo su rezultati:

  • Oni koji su dan započeli dobrog raspoloženja bili su izražajniji u komunikaciji i koristili su bolji vokabular nego njihove mrzovoljne kolege.
  • Loše raspoloženje uticalo je na više pauza i lošiju produktivnost.

jutro

Šta mi možemo učiniti povodom toga? Za početak – naspavajte se! Zaposleni, preduzetnici i ostali radoholici često sebe guraju do krajnjih granica. Kada proveravate mejlove i radite do kasno u noć ne dajete mozgu priliku da uspori, a samim tim ugrožavate kvalitet sna. Ukoliko započnete svaki dan tako što vučete bezvoljnu sebe, sabotirate sve dobro što možete uraditi tog dana.

Ustanite na vreme kako biste radili nešto u čemu uživate. Možda je to vežbanje, možda je to čitanje knjige ili ispijanje kafe u tišini. Samo nemojte da jurcate poput ludaka ujutru.

I doručkujte! Teško je da budete ljubazna i srećna osoba kada umirete od gladi.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp