Kako vam promena životnog stila donosi uštedu?

Da li ste ikada pomislili, kako će promena vašeg životnog stila doprineti da uštedite? Možda vam zvuči neverovatno, ali kada želite da pojednostavite svoj životni stil, shvatićete da imate već mnogo toga i zaista ćete se retko odlučivati na kupovinu.

Čudno je da promena načina života podrazumeva svođenje potrošnje na minimum, ali poenta je da promena nije vaš vid štednje, nego načina razmišljanja, a kada promenite način razmišljanja, štednja dolazi sama po sebi.

Jednostavno ćete prestati da kupujete pojedine stvari, jer se ne uklapaju u vaš stil života, jer za vas konkretno nemaju veliku vrednost i pre svega, naučili ste da ne želite da robujete stvarima, već da živite život u kome se zaista dobro osećate.

Dakle, kada promenite način razmišljanja, shvatićete da nema potrebe da živite u ruhu čoveka – potrošača, zato ćete uštedeti upravo na ovim stvarima:

Trendi garderoba

Umesto da svake sezone kupujete uniformisane stvari, koje nameću trendovi, vi ulažete u klasične komade, koje ćete nositi iz sezone u sezonu i koji nikad ne izlaze iz mode.

Kozmetika

Shvatili ste da vam ne treba više proizvoda, nego što ih možete potrošiti, zato za svaki korak nege, koristite samo jedan proizvod, a novi kupujete tek kada potrošite prvi.

Tehnologija

Veliku uštedu imaćete ako shvatite da se ne bavite poslom, koji zahteva mnogo različitih tehnoloških uređaja i da većinu stvari možete da završite preko svog telefona.

Kvalitet spram kvantiteta

S obzirom da ste sazreli i promenili način razmišljanja, stavljate kvalitet na prvo mesto, kada se odlučujete na kupovinu ma čega. Iako vam se čini da ste u prvom momentu uložili dosta novca, shvatićete da ste zapravo uštedeli, jer će vas ponovljeni komadi, npr, nameštaja, koštati neuporedivo više.

Kutije za odlaganje

Naučili ste da se suvišnih stvari treba otarasiti, tako da su vam dovoljne one kutije u koju odlažete, potrebnu, sezonsku garderobu, sve preko toga je uzaludno trošenje para.

Dovoljno

Teško je povući granicu između onoga što je dovoljno, ili suviše. U svakom slučaju, zalažete se za kupovinu samo potrebnih stvari i kada ste u pitanju vi i vaš partner, ali i vaša deca. Zaista nema potrebe da dobar deo plate odlazi na igračke koje će biti interesantne 3 dana, ili na garderobu, koju ćete jednom obući.

Vaša osnovna želja nije bila da uštedite, već da pojednostavite svoj život i da se kroz njega krećete srećni, bez da robujete stvarima, a na tom vašem, ispravnom putu, potpuno neprimetno, vaša godišnja ušteđevina je porasla!

Autor: T. P.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp