Kako vaspitati dobro dete?

Briga i vaspitanje deteta je nešto o čemu bi se dugo moglo razgovarati. Mi nećemo previše odugovlačiti, već delimo sa vama šest saveta baš o tome!

Provodite vreme sa njima

Ovo je baza svega. Trebalo bi da redovno provodite vreme sa svojom decom, interesujete se za njihove hobije i probleme i, što je najvažnije, slušajte šta imaju da vam kažu. Ne samo da ćete naučiti dosta toga o karakteru vašeg deteta, već će vaši postupci biti primer njima kako da pokažu drugima da im je stalo.

Govorite im koliko vam znače

Prema istraživanjima psihologa, mnoga deca ne znaju da su najbitniji na svetu svojim roditeljima. Njima je suštinski potrebno da čuju te reči od vas. Ne zaboravite da im to govorite što češće možete kako bi se vaše dete osećalo bezbedno, voljeno i vrednovano.

Pokažite im kako da reše probleme, a ne da beže od njih

Na primer, ukoliko vaše dete iznenada odluči da želi da odustane od fudbala, pitajte ga da objasni zašto, kao i kakve obaveze ima prema saigračima. Ukoliko i dalje želi da odustane, pomozite mu da pronađe nešto novo što će ga zainteresovati.

Naučite ih da vam pomažu oko nečega svakog dana i pokažite da ste im zahvalni na tome

Ljudi koji su navikli da izražavaju svoju zahvalnost su mnogo više naklonjeni tome da saosećaju sa drugima, više su velikodušni i vole da pomognu. Zato je vredno truda da organizujete skup dnevnih aktivnosti oko kojih vam deca mogu pomoći kod kuće, a za šta ćete im vi pokazati iskrenu zahvalnost.

Pomozite detetu da se suoči sa negativnim emocijama

Psiholozi veruju da sposobnost da brinemo o drugima biva sputana negativnim emocijama poput besa, mržnje, stida i zavisti. Kada pomognemo deci da razumeju ovakva osećanja, to će ih nagnati da sami nauče da razreše svoje unutrašnje konflikte. Samoanaliza ovakve vrste će ih uputiti ka tome da postanu saosećajni i brižni ljudi. Ovo je takođe bitno i za uspostavljanje psihičke stabilnosti.

Pokažite im da je svet veći, složeniji i zanimljiviji nego što su ikada mogli da zamisle

Ispostavilo se da su skoro sva deca zainteresovana samo za mali svet svoje porodice i prijatelja. Jako je bitno da ih naučimo da se interesuju za ljude i događaje koji su izvan njihovog malog kruga, iako je to možda kulturno, socijalno i geografski različito od onoga što znaju. Možete im u ovome pomoći tako što ćete ih slušati i tako što ćete se stavljati u tuđ položaj, bilo da je to kroz film, fotografije ili vesti.

Vaspitati dete da bude ljubazno i saosećajno je veoma težak zadatak, ali je ujedno i zadatak koji smo svi sposobni da sprovedemo – i to dobro! Ništa na svetu ne može da se poredi sa njegovom važnošću ili sa neprocenjivom radošću koju ćete osetiti kada shvatite da ste ga dobro obavili!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp