Search
Close this search box.

Knjige i citati Paula Koelja koji će vam promeniti život

Kristofer Ren, engleski naučnik i arhitekta rekao je da pisce treba birati kao što biramo najbolje prijatelje. Bilskost koju delimo sa svojim prijateljima, kažu stručnjaci, jedna je od najdubljih veza koju možemo uspostaviti sa drugim bićem. Slično je i sa knjigama.  

I naš poznati nobelovac, Ivo Andrić, govorio je na temu povezanosti između pisaca i čitalaca: “Kada čitate dobre pisce, događaju vam se ponekad neverovatnoe stvari – odjednom osetite da taj koga čitate govori o nečemu što tinja zatrpano negde u vama i vi na začuđujući način saznate da niste sami, da je još nekog mučilo to što muči vas. Da niste ostavljeni i da je jednom još nekog bolelo to što vas sada boli i zbog čega se vi sada raspinjete.” 

Ljubiteljima ljubavnih avantura nije teško da izaberu pisca. Gotovo svi oni koji su se bar jednom latili pera i hartije ostavili su za sobom neku ljubavnu priču. Osim klasičnih romantičara, postoje pisci kao što je Paulo Koeljo. Njega ne svrstavamo u žanrove. Njega jednostavno čitamo i volimo.  

Paula Koelja čitaju svi oni koji veruju u superiorne sile, oni koji znaju da postoji večita borba između dobra i zla, oni koji žive realizam i veruju u sudbinsku ljubav. Koeljo piše o ljubavi, kao o nečemu što je uvek novo i što nas vodi u pakao ili raj. Često luta između realnosti i fantazije.  

Jedan od najčitanijih stranih savremenih pisaca u Srbiji, dobitnik nagrade Specijalni zlatni bestseler, Paulo Koeljo, rođen je 24. avgusta 1947. godine u Rio de Ženeiru. Poznato je da je uvek bio sklon suprotstavljanju, što svedoči činjenica da su roditelji bili protiv toga da postane pisac, pa je pod njihovim uticajem upisao Pravni fakultet. U svojoj ranoj mladosti pisao je tekstove za pesme mnogim brazilskim pop zvezdama, a kasnije je radio i kao novinar. Danas, osim knjiga piše i nedeljne kolumne. Bio je stidljiv i povučen mladić koji je žarko želeo da postane umetnik. U tome je i uspeo. 

„Kada pišem knjigu, pišem je za sebe, pokušavajući da odgovorim na pitanja koja sam postavljao sebi tokom celog svog života.“

Ako još uvek postoji neko ko nije čitao ovog brazilskog pisca, ovo su samo neki od naslova koje ne smete preskočiti:

Alhemičar – kao jedan od sto romana najčitanijih u svetu,

Dnevnik jednog čarobnjaka

Na obali reke Pjedre sedela sam i plakala

Veronika je odlučila da umre

Zahir

Anđeo čuvar

Špijunka i mnoge druge…

Ovo je lista 10 najlepših citata Paula Koelja po našem izboru:

– Najmračniji trenutak nastupa uoči samog izlaska sunca.

– Iskusan borac podnosi klevete, poznaje snagu svoje pesnice i spretnost svojih udaraca. Kada se nađe pred nespremnim suparnikom, gleda ga pravo u oči i pobeđuje, bez potrebe da prenosi borbu na fizički plan.

– Da bi verovao u svoj vlastiti put, nema potrebe da dokazuješ kako je tuđi put pogrešan.

– Sve bitke u životu služe da nas nečemu nauče – uključujući i one koje gubimo. Kad porasteš, otkrićeš da si često branio laž, obmanjivao sebe ili patio zbog gluposti.

– Sve što se jednom desi, ne mora se nikad ponoviti, ali sve što se desi dva puta, desiće se sigurno i treći put.

– Kada viđamo uvek ista lica, na kraju ona postaju deo našeg života, a kada postanu deo našeg života, onda žele i da nam ga izmene. I ako ne bude po njihovom, nije im pravo. Jer, svaki čovek ima tačnu predstavu kako bi trebalo da živimo svoj život, a nikad nemaju pojma kako treba da prožive sopstveni život.

– Postoji samo jedna stvar zbog koje nećete  moći da ostvarite svoje snove, a to je strah od neuspeha.

– Život ume da testira volju čoveka na dva načina – u situacijama kada mu se ništa ne dešava i u situacijama kada mu se dešava sve odjednom.

– Kada ponovite grešku, to se više ne može smatrati greškom. To je odluka.

– Moraš se privići na malo tuge u životu. Nećeš znati šta je prava sreća – ako je ne budeš imao sa čime uporediti.

Ukoliko vam se svideo tekst, obavezno pročitajte i OVAJ!

Maja Vlajić

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp