Search
Close this search box.

Svako ko je čitao ove knjige, razočarao se kada je pogledao film

Nedoumica da li prvo pročitati knjigu ili samo odgledati film je jedna od najslađih muka današnjice. Usled brzog života i nedostatka vremena svi se radije odlučujemo da iskoristimo dva sata i pogledamo film gde nam je servirana priča zajedno sa kompletnim prikazom likova i ambijenta.

Ipak, postoje knjige koje jednostavno moramo sami doživeti, i kompletnu priču, koja bi nam bila prikazana na platnu, sami kreirati u svojoj glavi.

Lista od 10 knjiga koje obavezno morate pročitati pre nego što pogledate film:

  1. Margaret Mičel: „Prohujalo s vihorom“

Roman o ljubavi i ratu osvojio je Pulicerovu nagradu. U dva glavna lika, Skarlet i Retu, Margaret Mičel sažela je bezvremensku priču o opstanku u najtežim uslovima i stvorila dvoje najčuvenijih ljubavnika nakon Romea i Julije. Skarlet O’Hara uživa u bezbrižnom devojaštvu, na porodičnoj plantaži pamuka. Svojeglavoj lepotici zelenih očiju otimanje udvarača drugim devojkama i šarmiranje gospode predstavlja zabavu, a ljubavni jadi koje time izaziva ne predstavljaju joj brigu. Ona je sebi namenila Ešlija Vilkesa i, kao i uvek, sigurna je u svoj uspeh. Ali Ešli je veren za svoju rođaku Melani, a tada se Skarletin svet okreće naglavačke…

  1. Nikolas Sparks: „Beležnica“

Noa je mladić koji se nakon Drugog svetskog rata vraća u Severnu Karolinu, ali ni posle više od decenije ne može da zaboravi devojku Ali, koju je odavno izgubio. Ne samo usled neprilika u zemlji, već i zbog Alinih roditelja koji su pripadnici visoke građanske klase, koji su smatrali da Noa nije prilika za nju. Nakon par godina oni odlučuju svojoj ljubavi pružiti drugu priliku.

  1. Suzan Kolins: ,,Igre gladi”

Ketnis Everdin koja ima 16 godin, koja živi sa majkom i mlađom sestrom, smatra da je potpisala sebi smrtnu presudu kada se dobrovoljno prijavila da učestvuje u Igrama umesto sestre. Ali, bila je na vratima smrti i ranije. Preživljavanje je zapravo deo njene ličnosti. Međutim, ako želi da pobedi, moraće da bira između preživljavanja i humanosti, između života i ljubavi.

  1. Nikolas Sparks: „Dragi Džone“

Džon Tajri je buntovnik koji se odlučuje da posle srednje škole ide u vojsku, ne znajući šta bi drugo radio. Zatim upoznaje Savanu, devojku iz snova. Između njih se javila obostrana privlačnost koja je ubrzo prerasla u ljubav zbog koje se Savana zaklinje da će čekati Džona dok ne završi vojni rok. Ali ni jedno ni drugo ne mogu predvideti da će jedan septembarski dan  promeniti sve. Džon se našao između ljubavi i otadžbine.

  1. Džonatan Troper: ,,Sad te ostavljam”

Život i brak Džada Foksmana počeli su se klimati, ali konačno urušavanje počelo je kada je svoju suprugu, Džen, zatekao u krevetu sa svojim šefom. Nedugo nakon toga od sestre je primio vest da im je preminuo otac. Džad je tada mislio da je dotakao dno. Po dolasku na sahranu u svoju rodnu kuću, Džada i njegovu braću i sestre majka, novopečena udovica, obaveštava o poslednjoj želji njihovog oca.

  1. Fransoa Lelor: ,,Hektor u potrazi za srećom”

Bio jednom jedan mladi psihijatar po imenu Hektor, koji nije baš bio zadovoljan sobom… Zato je odlučio da krene na put oko sveta. Gde god je otišao, pokušao je da ustanovi zašto su ljudi srećni ili nesrećni.

Pisac kombinuje Malog princa sa filozofijom Alhemičara. Hektorov put oko sveta i njegov put u središte ljudske duše je zabavan, pozitivan i pun optimizma, ali i mudar, poučan i jednostavan.

  1. Nikolas Sparks: ,,Najbolje od mene”

Davne 1984. godine dvoje srednjoškolaca doživljava sudbinsku ljubav. Iako potiču iz različitih društvenih slojeva, njihova ljubav se suprotstavlja strogim pravilima života u malom gradu u Severnoj Karolini. Doson potiče iz nasilne i ozloglašene porodice. Veruje da mu ljubav prema Amandi pruža mogućnost za bekstvo od mračne sudbine. Amanda je pak dobra devojka iz imućne kuće, s planovima za studije. Ona u Dosonu vidi nešto što je blisko njenom srcu. Ali kako se bližio završetak školske godine, nizali su se događaji koju im razvojili životne staze.

  1. Stiven Votson: ,,Pre nego što zaspim”

Glavni lik je Kristina Lukas, književnica koja je u svojim dvadesetim doživela nesreću nakon koje više nije u stanju da čuva sećanja duže od dvadeset četiri sata. Kristina se vrti u začaranom krugu, svakog jutra kad se probudi veruje da je još uvek mlada, neudata i da je pred njom čitav život, a onda shvata da je sredovečna žena, udata i svesna da joj je prošao dobar deo života o kom nema nikakvih usomena. Ona počinje da vodi tajni dnevnik kako bi bar deo svojih sećanja otrgla od zaborava, ali sve to je vodi opasnim putem.

  1. Šeril Strejd: ,,Divljina”

Istinita priča koja je prevedena na više od 30 jezika. Ova knjiga je očaravajuća avantura iskrenim i moćnim pripovedanjem pretvorena u ispovest o strahovima i željama jedne mlade žene koja prevazilazi sve nevolje na putu do duhovnog ozdravljenja. Dok se nosi sa svim poteškoćama koje joj je donelo putovanje na koje je krenula, ona se napokon suočava i sa samom sobom i dolazi do iznenađujuće samospoznaje.

  1. Grejem Svift: „Poslednja tura“

Nakon smrti mesara iz Londona, četiri čoveka se okupljaju kako bi mu ispunili poslednji želju: da rasprše njegov pepeo u more. Džekova udovica Ejmi se nije pojavila, iz njima nepoznatih razloga odbija da im se pridruži. Ono što na prvi pogled predstavlja priču o jednostavnom, ali ipak nesvakidašnjem izletu, zapravo je do sada najdirljivije istraživanje složenosti i odvažnosti običnih života.

Na kraju svako od nas sam odlučuje šta je najbolje za njega – da li film ili čitanja. Možda je najbolje birati u zavisnosti od raspoloženja i ne odreći se ni jednog ni drugog oblika čarolije.

Maja Vlajić
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp