Knjige koje bi trebalo da kupite na ovogodišnjem sajmu!

Knjige su jednostavno uvek u modi, ne samo tokom sajma. Postoji milion razloga zašto bi trebalo čitati. Uostalom, čim čitate ovaj članak, znači da sve te razloge dobro znate i mi ih nećemo nabrajati. Daćemo vam listu predloga za kupovinu knjiga na ovogodišnjem sajmu. Izbor je veoma šarenolik, pa smo sigurni da će se za svakog naći ponešto.

  1. Moja genijalna prijateljica, Elena FerantePredstavlja prvi deo „napuljske tetralogije” javnosti nepoznate autorke savremene književnosti, Elene Ferante. Ovo je jedno od najpopularnijih dela savremene književnosti koje otvara mnoga pitanja. Radnja je smeštena u siromašnom predgrađu Napulja druge polovine 20. veka. Priča o odrastanju dveju devojčica predstavljena je iz ugla odrasle, zrele žene. Pripovedač u prvom licu retrospektvino priča o svom odrastanju i prijateljstvu sa Lilom. Ovaj roman je istovremeno i porodični i društveni i ljubavni i roman jednog vremena. Moju genijalnu prijateljicu posebno zanimljivom čini to što je autor anoniman, odnosno nepoznat javnosti.
  2. Kako biti oboje, Ali Smit – Ovaj roman škotske spisateljice, Ali Smit, bavi se pitanjima identiteta, različitosti i borbe za samoočuvanjem pred nesavršenošću sveta. U ovom romanu naći ćete ljubav, umetnost, patnju, prijateljstvo, poigravanje sa stvarnošću… Najvažnije pitanje koje je u ovom romanu problematizovano jeste seksualnost i (ne)usaglašavanje polnog i rodnog identiteta pojedinca.
  3. Znakovi pored puta, Ivo Andrić – Postoje književna dela, a i autori, koji će uvek biti popularni. Emir Kusturica kaže, a mi se sa njim slažemo, da je Ivo Andrić neprolazna vrednost. Njemu bi se uvek trebalo vraćati i on je jedan od onih autora čija dela valja čitati više puta u toku života. Zašto baš znakovi pored puta u jesen? Zato što je jesen doba koje najavljuje kraj godine i sumiranje uspeha. U tome vam može pomoći upravo ovo svevremeno delo – da vam autorovi znakovi pored puta pomognu da protumačite svoje.
  4. Igra prestola, Džordž R. R. Martin – Gotovo da ne postoji osoba koja nije čula za ovo svetski poznato delo. Ljubitelji epske fantastike su posebno oduševljeni njime, a ima i onih koji su je zavoleli upravo uz njega, jer objedinjuje sve ono najbolje što žanr epske fantastike može da pruži. Kao i popularna serija, koja ima sezone i ova knjiga je u nastavcima, pa ljubiteljima epske fantastike pruža neprekidnu zabavu sa uzbudljivim i nepredvidivim zapletima.
  5. Kako se na srpskom kaže ljubav, Hadži Aleksandar Đurović – U pitanju je zbirka poezije domaćeg autora, Hadži Aleksandra Đurovića. Ono što ovu zbirku poezije razlikuje od drugih jeste to što je nalik haiku poeziji. Kako sam autor kaže, to su misli u formi pesme. Ljubav, koja je jedna od večitih tema, ovde je ispevana u 226 pesama koje su naslovljene onim rečima koje su autoru asocijacija na ljubav. Na čitaocu je da izabere svoju. 

Sada kada ste videli naš predlog knjiga koje treba da pročitate ove jeseni, šta čekate? Pravac na sajam i priuštite sebi najlepši poklon – knjige koje ćete voleti zauvek! A kada se vratite, udobno se smestite i krenite redom. Bogatite dalje svoj unutrašnji svet i rečnik i nastavite da širite svoje horizonte.

Ukoliko želite još zanimljivih naslova, kliknite ovde i pronađite inspiraciju za sebe!

Lidija Stoisavljević

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp