Search
Close this search box.

Knjige koje vredi kupiti na ovom sajmu knjiga

Ukoliko ste i vi ljubitelji knjige, verujemo da je oktobar mesec koji vas posebno raduje, jer se tada u Beogradu odvija manifestacija koja vam omogućava da sve što vas posebno interesuje ,kada je književnost u pitanju, pronađete na jednom mestu: od velikih klasika svetske i srpske književnosti, preko različitih priručnika i udžbenika pa sve do instant literature. Dakle, reč je o manifestaciji koja svakome od nas ima šta da ponuti – Sajmu knjiga!

U nedelju je zvanično otvoren 63. Sajam pisane reči i knjige. Ove godine manifestacija koja slavi knjigu trajaće od 21. do 28. oktobra pod sloganom “Radost čitanja”. Ove godine će se na sajmu predstaviti čak 1000 izlagača iz Srbije i inostranstva, a poseban gost ove godine biće Kraljevina Maroko koja će na našoj najvećoj manifestaciji knjige prva predstaviti arapsku književnost.

Da li ste već pročitali neke knjige Hulije Navaro? Ako niste, vreme je!

Ljubitelji knjige ove godine moći će da učestvuju i u raznim debatama i predavanjima o književnosti u okviru pratećeg programa “Pišem dakle postojim” u kojima će učestvovati naši veliki poznavaoci književnosti Vladan Matijević. Jasmina Ahmetagić i Milena Marković.

Kao i uvek mi i ovoga puta imamo nekoliko predloga za vas, jer je opšte poznato da se u tolikom izobilju knjiga veoma teško snaći. Zato smo odlučili da vam preporučimo naslove koji su nam privukli pažnju.

Haled Hoseini – Molitva moru

Dirljiva priča, sada već svima omiljenog autora, pokreće nekoliko velikih tema, a u samom njenom srcu nalazi se tema emigracije. Ova tema dirljivo je ispripovedana kroz sećanja oca, koji svom usnulom sinu priča priču svog detinjstva. Druga velika tema, o kojoj se vekovima unazad pisalo u književnosti je ljubav oca prema sinu. Emocije su teren na kome Hoseini pokazuje svoju punu spisateljsku moć i duboko zadire u duše čitalaca. Ova priča dotaći će vas podjednako snažno kao i drugi romani ovog autora.

Mario Vargas Ljosa – Razgovori u Prinstonu

Mario Vargas Ljosa je strastveni zaljubljenik u književnost. Autor mnogih vrhunskih romana, među kojima je najpoznatiji “Avanture nevaljale devojčice” bio je 3 decenije gostujući predavač na univerzitetu Prinston, gde je sa oduševljenim studentima delio svoju ljubav prema umetnosti pisane reči. Ova poetička knjiga napisana je kao prerada njegovih snimljenih predavanja i razgovora sa studentima. Ukoliko se odlučite za ovu knjigu, imaćete mogućnost da shvatite kako se čita sa istinskom strašću, koliki je uticaj dobre knjige na život pojedinca. Čitajući Ljosino viđenje književnosti i kulture otvoriće vam se mnoga pitanja i teme za razmišljanje i pružiće vam se mogućnost razumevanja značaja snova i mašte za naš život.

Knjige koje bi trebalo da pročitate ove jeseni

Elena Ferante – Priča o izgubljenoj devojčici

Tajanstvena spisateljica Elena Ferante napisala je najveću književnu sagu XXI veka u ciklusu od 4 romana pod nazivom “Napuljske priče”. Ovo je četvrta knjiga koja govoir o prijateljstvu Lile i Elene, a ovoga puta one su već u zrelim godinama i doživljavaju svoje velike rasplete. Ono što ovu knjigu čini posebnom je snaga prijateljstva koju pratimo još od “Moje genijalne prijateljice” i koje ostaje podjednako snažno kroz sve njihove životne etape, iako je reč o dve potpuno različite žene!

Fredrik Bakman – Čovek po imenu Uve

Ovaj New York Times-ov best seler prodat je u preko 3 miliona primeraka širom sveta. Čitaoci se kroz ovaj roman upoznaju sa džangrizavim Uveom, koji svakoga jutra ide u inspekciju u naselju u kome živi, ali iza ovog mrzovoljnog komšije iz pakla, krije se nežna priroda i dirljiva priča puna tuge.

Milorad Pavić – Unutrašnja strana vetra

Ukoliko ste ljubitelji domaćih autora i velike književnosti prožete velom tajni, Milorad Pavić je vaš pravi izbor. Ovo je potpuno moderan roman, koji se može čitati sa obe strane, dok ćete na sredini naići na praznu stranu, koju autor simbolički ostavlja vama kao čitaocu da je ispišete svojim doživljajem ove priče. Ovo je roman o ljubavi između prošlosti i sadašnjosti, koja je vrlo retko srećna, a gotovo uvek nužna i dirljiva.

Vesna Dedić – Ne gledaj preko ramena

Novi roman Vesne Dedić podseća na filmsko platno, na kome se smenjuju scene iz života lepe Kaline. Ovo je roman o devojci neobične naravi, koja je umela sebi da ugodi i oprosti, ali i roman u kome ćemo sresti mnoge stvarne, istorijske ličnosti i osetiti duh starog Beograda, koji mnoge od nas neperstano inspiriše. Radnja romana smeštena je na beogradske ulice u periodu od 1903. do 1930. godine, i uz bujicu snažnih emocija koje nosi ova ljubavna priča, moći ćete da osetite atmosferu života u Beogradu, tih burnih godina, s početka XX veka.

Vesna Dedić – Plačem dok pišem romane

F. Skot Ficdžerald – Umrla bih bez tebe

Ovog velikog autora, pamtimo po romanu “Veliki Getzbi” a sada su pred vama njegove neobjavljene pripovetke. Svih 18 kratkih priča bilo je u izvesnom smislu izgubljeno. Bilo u rukopisu ili u metežu njegovog života, tek ova dragocena umetnost skrivala se od očiju čitalaca sve do sada. Ove pripovetke na pravi način osvetljavaju maštovitost pisca, koji je jedan od vodećih predstavnika izgubljene generacije. Uživaćete na putovanju kroz riznicu umetničkog pripovedanja i zadovoljstva.

Kontrakulturna – Epizoda

Mlada spisateljica Jelena Nikolić, poznata pod nadimkom Kontrakulturna, osvojila je srca mlade čitalačke generacije i kroz bunt i glasan smeh pronašla je način da mlade ponovo vrati knjizi. Njen novi roman “Epizoda” predstavlja svojevrsnu esterizaciju, odnosno viđenje sveta, međuljudskih, a naročito muško-ženskih odnosa, kroz misli i doživljaje njene glavne junakinje Estere.

 

Ova knjiga će vam, ma šta mislili o sebi i drugima, dokazati da nikada niste sami i da je vaša jedina obaveza da se prepustite sebi, a ne svakodnevici. U eri društvenih mreža, filtera i borbi za lajkove, spisateljica Jelena Nikolić vrlo direktno, onima koji umeju da prepoznaju, ističe da pogled, osećaj i emociju u realnom svetu ipak ne možemo da odglumimo. Ova knjiga će vam promeniti ovu Epizodu, zvanu život!

Ružica Petronijević
osnivač portala mycupoftea.rs

Kontrakulturna – Spremna za novu epizodu

Orhan Pamuk – Zovem se crveno

Nakon čitanja ovog romana, istok više neće biti isti za nas. Ovaj roman predstavlja svojevrstan put u samo srce islamske kulture, priču o ljubavi, umetnosti i poimanju sveta, ispričanu kroz sudbine slikara i kaligrafa iz Carigrada, krajem XVI veka. Ukoliko se odlučite za ovaj roman, biće vam potpuno jasno da ste se susreli sa jednim od najvećih pisaca našeg doba. Putovanje kroz sudbinu, umetnost i duboka osećšanja dovešće vas u bliski susret sa islamskom kulturom, orjentom, ali će vas navesti i da se duboko preispitate.

Još sjajnih predloga za čitanje pogledajte OVDE!

 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp