Search
Close this search box.

Ko bolje podnosi raskid – žene ili muškarci?

Neki ljudi plaču, neki promene lični opis, dok drugi odu u najbliži bar da utope svoju tugu i potraže možda nešto ,,za jednu noć“.

Svako od nas podnosi raskid na drugačiji način, ali bez obzira ko ste, kraj veze sa nekim koga volite je bolan. I dok neki možda misle da muškarci sve to brže prebole od žena, ispostavilo se da nema značajnih razlika između muškaraca i žena kada se radi o negativnim emocijama povezanim sa raskidom.

Srcobolja ne diskriminiše, ali svako od nas drugačije podnosi bol. Žene i muškari doživljavaju i suočavaju se sa stresom na različite načine. Iako žene teže da preuveličaju stres, one stavljaju akcenat na podršku okoline i međuljudskim odnosima, te one češće posegnu za mehanizmima za ublažavanje tih negativnih emocija.

Postoji milion klišea o tome kako se žene nose sa raskidom. Na primer, da sedi i gleda romantične komedije sa porodičnim sladoledom na krilu, da plače drugarici na ramenu okružena gomilama istrošenih maramica ili da gubi neverovatno mnogo kilograma da bi dobila ,,osvetničko telo“. Međutim nijedan od tih klišea ne pomaže.

Žene su jače nego što to stereotipi kažu

devojke

Ispostavilo se da su žene poprilično jake kada je u pitanju srcobolja i da postoji mnogo toga što muškarci mogu da nauče od nas. Recimo, bilo bi dobro da nauče koliko je važna podrška okoline i izražavanje osećanja. Time ne mislimo da nekoga treba da ubiju u pojam svakodnevnim pričama koje zvuče isto, već da imaju nekoga sa kime mogu da slobodno i otvoreno porazgovaraju o osećanjima. To istinski pomaže da se umanji užasan efekat koji raskid ima na psihu i na telo, a da istovremeno dobijemo i novu perspektivu i razvijemo se kao osoba.

Međutim, klišei se ne završavaju sa ženama. Šta je sa muškarcima koji kupuju novi auto ili motor, idu na lude žurke i zabavljaju se sa mlađima od sebe? Klišei su klišei s razlogom, a postoji i nešto što žene mogu naučiti od muškaraca.

foto: Danielle Levitt
foto: Danielle Levitt

Izražavati osećanja može nam pomoći u ,,izlečenju“, ali mi žene se često upletemo u začarani krug dok pokušavamo da pretresemo šta je to što je pošlo naopako – i tako se zadržavamo u prošlosti, igrajući ,,šta ako“ i ,,eh, da sam samo…“ igru. Muškarci su, sa druge strane veoma praktični i odmah idu dalje. Tako da, umesto što razbijate glavu o tome šta je pošlo naopako, uradite nešto samo za sebe.

Jedno je sigurno – kog god da ste pola, najbitnija stvar koju osoba može uraditi kada je povređena je da izdvoji vreme da to zaleči. Možda mislite da je momentalno upoznavanje nekog novog dobar način da skrenete misli, ali ponekad to i nije baš dobra ideja. Ukoliko se niste pomirili sa svojim prošlim bolima i problemima, oni će se kad – tad pojaviti ponovo u vašem životu i u vašim novim vezama.

Šanse su na vašoj strani

I ne očajavajte ukoliko ste raskinuli sa dugogodišnjom ljubavlju. Mnogi parovi koji su dugo bili zajedno se pomire oko tri meseca nakon raskida!

Međutim, ukoliko ne želite da se vraćate na staro, glave gore i uživajte u slobodi!

glavna slika: Nicole Wilder-Shattuck/FOX
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp