Search
Close this search box.

Ko prvi kaže ,,volim te”?

Mnoge ljubavne veze pokreće izgovaranje dve magične reči: volim te.

Međutim, izgovoriti ih podrazumeva ogromu dozu ranjivosti koju neki od nas nisu spremni da ispolje, te se stvara blokada tom neustrašivom činu izjavljivanja ljubavi. Tako mnogi na kraju ni ne podele šta im zaista leži na srcu. Da ne govorimo o parališućem strahu da nam ljubav neće biti uzvraćena!

Kada ostavimo to sve po strani, ko prvi kaže volim te? Muškarci ili žene? Članak u magazinu Psychology Today istražio je koji su presudni faktori u izjavljivanju ljubavi.

par

Evo šta smo tamo otkrile: prema studiji sa univerziteta Pen Stejt, muškarci su uglavnom ti koji prvi kažu ,,volim te“. Zapravo, neki su skloni da to izjave nakon svega nekoliko nedelja veze! Čemu tolika žurba? Stručnjaci imaju par teorija. Najpre, muškarci često misle da ženama treba više vremena da procene ,,vrednost“ partnera, pa ovime navodno ubrzavaju taj proces. Sa druge strane, muškarci ga nekad koriste i kao sredstvo za dolazak do cilja (seksa), odnosno misle da će time lakše ,,pridobiti” damu. Ukoliko je ovo zaista tačno, moramo priznati da smo zabrinute.

Istraživanje takođe pokazuje da, ako izuzmemo seksualne motive, muškarci i dalje poštuju tradicionalne uloge polova kada se udvaraju ženama. Oni, naime, često izjave ljubav prvi, jer misle da bi muškarac uvek morao da preuzme vođstvo, kao što se od njega nekad očekuje i da prvi put pozove ženu na sastanak ili da je zaprosi.

A šta mi mislimo? Jednostavno je! Kog god da ste pola i kakva god da su vaša verovanja, jedno pravilo će uvek da važi: ako želite da nekome kažete ,,volim te“, postarajte se da to zaista mislite, jer niko ne želi da se poigravamo njegovim osećanjima!

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp