Krajem svakog meseca doživite mali finansijski šok? Uz ove 4 jednostavne navike tome je došao kraj!

Navike su ono što naš život čini funkcionalnim i ako zastanete samo za trenutak i osmotrite svoj dan, shvatićete da se vaš život sastoji od niza malih navika.

Svako od nas usvojio je u nekom trenutku života, one navike, koje su mu olakšavale snalaženje u jednom radnom danu, nebtitno da li je reč o poslu ili školi, vašoj rutini za dobro jutro i laku noć, ili pak navika usmerenih na štednju i raspolaganje novca.

Upravo o finansijskim navikama danas pričamo i donosimo vam nekoliko zaista korisnih, za koje se trudimo da postanu deo i naše rutine, kako bismo iz meseca u mesec postali finansijski sve stabilniji i kako bismo izbegli suvišan stres usled stalnog nedostatka novca.

Plaćajte svoje račune na vreme

Osim što ova navika direktno utiče i na vašu bolju organizaciju, ona utiče i na uštedu, tako što nećete morati dodatno da plaćate da vam ponovo uključe telefon. Ukoliko račune platite čim primite platu, jednostavnije ćete raspolagati ostatkom svog budžeta i izbećićete svima dobro poznatu situaciju kada se sav novac “izvuče” pa za račune ne ostane ništa na kraju meseca.

Štedite na svom bankovnom računu

Razmislite dobro koliko možete da odvojite od svake plate na mesečnom nivou i tu svotu uvek ostavite na kartici kada podižete platu. Tako ćete nakon 5 meseci uštedeti sumu, koju kod kuće nikada ne biste sačuvali. Možete nastaviti da štedite novac na ovaj način i tako napraviti svoj mali budžet za letovanje, torbu koju vać dugo želite, ili kurs stranih jezika.

Izbegavajte plaćanje kreditnom karticom

Kada sve plaćate kreditnom karticom, vi prosto nemate uvid u to koliko novca zapravo trošite, kao ni sa koliko još novca raspolažete. Zato se opredelite za keš, kako biste u svesti uvek imali svoju svakodnevnu potrošnju. Sa druge strane, stanje na svojim karticama proveravajte bar jednom mesečno, kako biste uvek znali sa koliko novca raspolažete.

Napravite svoj mesečni – finansijski plan

Na papir zabeležite doslovno sve vaše mesečne troškove, bilo da je reč o novcu za nedeljnu nabavku, kafu sa drugaricama ili plaćanje računa. Ova navika omogućiće vam da pratite nepotrebne odlive novca, koje možete smanjiti, uz to pokazaće vam da je organizacije ključ svakog uspeha i da nakon dobro organizovanog finansijskog plana, nećete više u krizi dočekati kraj meseca, već ćete uvek imati dovoljno novca za sve, a možda ćete nešto uspeti i da uštedite.

Uz ovih nekoliko sitnih, ali korisnih finansijskih navika, svaki mesec ćete završiti mirne glave, bez dodatnog stresa i nervoze. Potrebno vam je da naučite da raspolažete svojim novcem, kako biste uvek imali novca za sve svoje obaveze, ali i za sebe.

Zaista ne bi trebalo da postanemo “robovi” sopstvenih finansija, jer novac nije tu da bi upravljao našim životima, već da bi nam olakšao život. Zato naučite da o svojim finansijama razmišljate na pravi način, uložite u sebe i svoje želje i ne dovodite sebe u situaciju u kojoj ćete se kajate za svaki potrošeni dinar.

Uvrstite ove navike u svoj život, raspolažite svojim novcem pametno i zaboravite na stres, koji je sada gotovo neizostavan krajem svakog meseca.

Autor: T. P.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp