Search
Close this search box.

Zašto je ,,Kralj lavova“ crtani koji ćemo uvek ponovo gledati

Sećam se da sam bila jako mala kada sam prvi put gledala ,,Kralj lavova”, na starom Blaupunkt TV-u u zavičaju. Naravno, tada nisam razumela dublju poentu čitave radnje, ali ono za šta sam mogla da se uhvatim je uticaj koji je crtani imao na mene. Iako vrlo mlada, instinktivno sam se udubljivala u tople boje koje su igrale na ekranu, umirujuću muziku i hipnotišuće glasove glavnih junaka.

Kako su godine prolazile, taj uticaj je bivao sve manji, dok me na ovo ostvarenje pre nekoliko meseci nije podsetila proslava prvog rođendana jednog malog Relje, na kojoj su dominirali motivi iz ovog crtanog filma. ,,Kralj lavova” premijerno je prikazan 1994. godine, tako da mi nije bilo teško da dođem do zaključka da je ovaj crtani zaista vanvremenski, dok sam gledala kako dečica đuskaju uz pesmu Hakuna Matata i nose plave kapice sa likom Simbe.

Evo i zašto:

,,Seti se ko si.“

Ne postoji izreka koja odzvanja u mom životu više od ove. ,,Kralj lavova“ je možda i prvi crtani koji spaja individualnost i nasleđe, a kao neko ko potiče iz malog mesta, ovo je imalo velikog odjeka kod mene. Dok Simbi duh njegovog oca govori o tome kako nikada ne treba da zaboravi svoje poreklo, shvatamo da smo to što jesmo zahvaljujući roditeljima, babama i dedama i ostalim precima čiji su životni putevi imali efekta i na nas same.

Neverovatna povezanost između Mufase i Simbe

Teško je da odgledamo ovaj crtani i ne mislimo o vezi koju imamo sa roditeljima. Ne postoji snažnija povezanost od one između deteta i roditelja. Odnos Mufase i Simbe prevazilazi  krvno srodstvo i predstavlja istovremeno i temelje prijateljstva, poverenja, iskrenosti i ljubavi.

Ko ne voli Timona i Pumbu?

37743dd0-068e-0134-24a0-0e1b1c96d76b

Simbini prijatelji su verovatno najbolji partneri za avanturu koje možemo zamisliti. Da se ne lažemo, ta dvojica imaju revolucionarnu mantru (Hakuna Matata, u slučaju da ste zaboravili!), borili su se svim srcem i obezbedili smeh u već napetoj atmosferi.

Šalje poruku da će nam ljubav pomoći da prebrodimo i najstrašnije situacije

Jedan od glavnih razloga zašto se svi iznova vraćamo ovom crtanom je taj što pokazuje koliko je ljubav moćna. Ma kakve prepreke i krivine da nam život baci na put, ljubav koju delimo sa drugima će uvek biti vodilja i svetlo na kraju tunela. Simba i Nala su bili tu jedno za drugo kroz sve turbulentne situacije i zajedno se borili za viši cilj – ljubav.

Život menja ljude, situacije menjaju ljude i ljudi menjaju ljude. Ipak, kako su Simba i Nala rasli, oscilacije u njihovom odnosu govore u korist tome da je ljubav uvek prisutna.

Pun je reči mudrosti izgovorenih od strane mandrila…

rafiki

…i te reči su, ruku na srce, jedina inspiracija koja nam je potrebna. Rafiki je neko ko je, da tako kažemo, duhovan. Bio je Simbin glas razuma u najtežim trenucima. Verujte mi, svaki put kada ponovo budete gledali, naučićete još ponešto novo od njega.

Simboli ponosa i zlobe su protkani kroz lik Skara na najbolji mogući način

Kao što smo već spomenuli, Skar je jedan od najgorih zlikovaca iz sveta Diznija. On je mračan, jeziv i njegova pojava je vrlo uznemirujuća, ali isto tako nam svedoči o tome koliko ponos može da ubije. Njegova želja da dominira nad Mufasom može se uporediti sa samim đavolom. Ako vas to  nije plašilo, ne znam šta jeste.

Mislim da ste do kraja teksta i vi shvatili – ,,Kralj lavova“ je definitivno jedan od najboljih Diznijevih ,,crtaća“. Sa svakom pesmom, svakom porukom, suzom i osmehom potvrđujem sebi da ga se nikada neću odreći. Suvišno je reći da – ne bi trebalo ni vi. 🙂

I ne zaboravite: Hakuna Matata znači ,,nemaj briga”!

Vukica Popović
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp