Search
Close this search box.

Kurkuma – sjajan saveznik u jačanju imuniteta!

Već sutra ćemo donekle “slobodno” moći da se šetamo ulicama nakon 50 dana vanrednog stanja, a kako epidemija još nije završena, najveći apel koji dobijamo svakodnevno je da vodimo računa o svom zdravlju, što nas dovodi do današnje teme, a to je jačanje imuniteta!

Znamo da je ishrana zapravo najsigurniji put da samostalno sitčete imunitet, trudeći se da u svoj organizam unosite što više neophodnih minerala i vitamina. Međutim, kada se govori o ishrani i imunitetu zajedno, treći i neizostavni član u poslednje vreme je zlatni začin, kurkuma, za koju mnogi tvrde da je blagoslov za ljduski organizam.

Odlučili smo da malo istražimo i vidimo koliko je i za šta kurkuma zaista lekovita.

U ajurvedskoj medicini kurkumi se pripisuju antibakterijska, antiparazitska i antivirusna svojstva.

I zapadna medicina govori mnogo o kvalitetu i lekovitim svojstvima zlatnog začina, a evo za šta lekari misle, u kojim oblastima je zaista delotvorna:

Protivupalna svostva kurkume – Dokazano smanjuje bolove u stopalima kod pacijenata sa artritisom.

Umiruje bol – U mnogim slučajevima ispostavilo se da je kurkuma efikasna gotovo poput brufena.

Veoma je moćan antioksidans – čisti organizam od toksina i samim tim je dobra prevencija, a ujedno je veoma delotvorna i kao anti-aging sredstvo.

Povoljno utiče na probavu – osim što čisti organizam i ubrzava metabolizam, efikasna je i u borbi sa sindromom iritabilnog creva.

Važno je da steknemo svest da je kurkuma odličan dodatak ishrani, koji jača imunitet i pomaže da budemo zdraviji i odmorniji, ali ona ne može biti zamena za lek kod ozbiljnijih bolesti, već samo njegov dodatak.

Takođe, reč je o začinu koji se samostalno teško apsorbuje u našim crevima, zato je veoma bitno da je unosite samo kao dodatak ishrani, ili toploj limunadi, mada smo primetili da je u svetu trend caffe latte-a sa kurkuma prahom, pa je definitivno možete konzumirati i na taj način.

Kažu da je dozvoljen dnevni unos kurkume 2g dnevno, što vas jasno ograničava na njenu začinsku upotrebu.

Benefiti ovog začina su naširoko poznati i možda je sada pravi trenutak da ga i vi isprobate, kako biste dodatno ojačali imunitet i mogli leto da sačekate potpuno zdravi i spremni na zabavu, koju svi tako željno iščekujemo. 🙂

Teodroa Vuković

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp