Search
Close this search box.

Postoji nešto važnije od ljubavi

Prvo dolazi ljubav, a onda brak. Volite vašeg partnera i on voli vas. Ljubavnici veruju da upravo ta ljubav osvaja sve.

Nažalost, pravi kraj je potpisivanje papira za razvod. Druga varijanta je hvatanje partnera u prevari. Treća varijanta je raskid preko telefona ili raskid o kome brujite na društvenim mrežama.

Šta se desilo? Žao nam je što vam to ovako saopštavamo, ali u vezi ljubav nije dovoljna. Veze su zasnovane na kompromisu, a tu spada razumevanje. Da li zaista poznajete osobu sa kojom ste?

Šta je razumevanje?

Razumevanje je emotivni deo veze. Emocije dolaze iz prošlih veza i problema, pa shodno njima zauzimate stav u novoj vezi. Zbog toga novi ljubavni odnos započinje pogrešno usled unapred usvojenih zapažanja. Pretpostavljamo da će se veza završiti na isti način kao pre.

Kako bismo izbegli scenario propasti, mi pokušavamo da budemo proaktivne. Za nas je to možda pobeda, ali za našeg dragog, to je prezaštićenost i narušavanje privatnosti. Ovaj nesporazum, nažalost, može imati gadne posledice. Odakle nam ta ,,proaktivnost” dolazi? Uglavnom iz ljubomore, a ljubomora iz nesigurnosti – a nesigurnost iz prethodnih loših iskustava u vezama.

Pre nego što okrivite partnera za njegove greške, morate da se suočite sa svojim.

Pokazivanje razumevanja u vezi počinje sa razumevanjem nas samih. Počnite tako što ćete pitati sebe: ,,Zašto se svađamo do ludačkih granica kada se pojave slične situacije?” Da, šablon postoji. Teško je čuti, ali još i pre tog ,,konačnog udarca” je vaša veza verovatno počela da propada. Znaci upozorenja bili su vam pred nosem, ali niste shvatili. Zašto ste ih ignorisali? Da li je to bila vaša krivica ili njegova? Iskren odgovor na ovo pitanje je neophodan za raskidanje veze sa prošlošću.

E, onda, počnite ispočetka – neutrališite negativne i nesigurne glasove u svojoj glavi i vežbajte pozitivno razmišljanje dok ne postane rutina. Međutim, ne mešajte pozitivnost sa naivnošću. Ako ste sto posto sigurni u nešto sumnjivo, istražite, ali budite diskretni. U slučaju da nema dokaza, povucite se.

Budite iskreni

Ohrabrite jedno drugo da se otvorite kada su u pitanju nesigurne ili ljubomorne reakcije. Slušajte jedno drugo ušima i srcem, obraćajte pažnju na detalje i obećajte da nećete izazivati ljutnju jedno kod drugog. Ovaj razgovor se mora obaviti ako želite da sreća i ljubav prevladaju u vašem odnosu.

Dve proste reči

Fraza ,,volim te” je simbol ljubavi. Postoji razlika između pukog izgovaranja reči i toga da se zaista to i misli. Partner može da vam kaže da vas voli, a da vas zapravo prezire. Težite ka tome da se reči izgovaraju i demonstriraju delima. I najmanji znak pažnje može govoriti više nego čitava knjiga o ljubavi.

Na kraju krajeva, sve se vrti oko već spomenutog razumevanja. Morate poštovati osećanja jedno drugog. Dok upirete prstom u postupke partnera, druga tri prsta su savijena i uperena ka vama. Pogledajte prvo sebe, a onda analizirajte drugu osobu. Tek će tada ljubav moći da pobedi sve.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp