6 načina na koje ljubljenje poboljšava vaše zdravlje

Nije kao da nam treba puno izgovora da dečku, supružniku ili simpatiji ukrademo poljubac, ali ispostavilo se da su poljupci zaista dobri po zdravlje. Bez šale, postoje prave, naukom potvrđene koristi o kojima pišemo ispod. Čitajte dalje.

Dobro je za zube

Ljubljenje vodi do pojačanog lučenja pljuvačke, a to pomaže da se naši zubi oslobode štetnih bakterija. Regenerišu se minerali i naši biseri se štite od napada kiselina. Naravno, za početak je najbitnije da oboje vodite računa o svojoj oralnoj higijeni!

Ljubljenje jača imunitet

U našim ustima nalazi se više od 700 bakterija, ali nijedno dvoje ljudi nema istu kombinaciju njih, tako da razmena pljuvačke sa nekim može upoznati vaše telo sa ,,stranim“ bakterijama, što i nije tako loše koliko zvuči. Mnoge studije su pokazale da raznolikost bakterija ima veze sa dobrim zdravljem, jer reguliše imuni sistem i štiti od onih loših.

Umiruje anksioznost

Sa hemijskog stanovišta, jedno od primarnih prednosti ljubljenja je oslobađanje oksitocina (hormona ljubavi). Naime, on izaziva osećanje opuštenosti, smirenosti i povezivanja sa drugom osobom. Ovaj hormon je moćan poput meditacije i lekova protiv anksioznosti i izaziva osćaj mira i zadovoljstva.

Snižava krvni pritisak

Dok se ljubimo, krvni sudovi u našim usnama se šire i dotok krvi do njih je veći. To znači da se smanjuje opterećenje srca i samim tim dolazi do snižavanja pritiska. Istovremeno, kada je nivo hormona stresa (kortizola) niži, niži je i pritisak, a svemu tome doprinosi – jedan strastveni poljubac. 🙂

Ljubljenje odlaže simptome starenja

Još jedan razlog da se ljubite što više možete: Povećan dotok krvi do vašeg lica stimuliše lučenje kolagena i pomoći u borbi protiv starenja, jer se na taj način hrani ,,mašinerija“ vaše kože. Takođe stimuliše i lučenje elastina, koji je takođe odgovoran za lepotu i svežinu vašeg lica.

Povećava nagon za seksom

Ovo je bilo očigledno, ali u toku ljubljenja se oslobađa testosteron, hormon odgovoran za seksualni nagon i kod muškaraca i kod žena. Osim toga, testosteron je i antidepresiv i poboljšava koncentraciju.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp