Search
Close this search box.

Male tajne ljudskog tela: Najčešće postavljana pitanja

Ljudsko je telo, kažu naučnici, jedna sjajna mašina. Brojne su funkcije koje ono obavlja, brojne su brige koje ono vodi i brojne su situacije kada ono uspe da sve te brige i nadvlada.

Povedeni idejom zanimljivosti i složenosti ljudskog, danas vam odgovaramo na neka od najinteresantnijih pitanja iz ove oblasti, a sigurni smo da ste se i sami sebi nekada  postavili jedno od ovih pitanja.

Zašto plačemo od smeha?

Naučnici kažu da su plakanje i smejanje zapravo dve veoma povezane psihološke radnje. Obe pojave javljaju se kada smo jako uzbuđeni, a ostavljaju efekte i nakon prestanka samog procesa smejanja/plakanja. Iako plakanje često povezujemo sa tugom, to ne mora biti tačno. Suze su refleksan odgovor na mnoge emocijalne nadražaje.

Zašto se ježimo?

Ježimo se kada nam je hladno ili kada se nečega plašimo. Ova pojava nastaje kao posledica grčenja minijaturnih mišića koji se nalaze u korenu svake dlake na telu. Tada se dlake podižu, a na koži se vide male izbočine, a naučnici kažu da je to nešto što nam je ostalo od davnih predaka. Naime, kada smo još imali krzno, ova pojava je i te kako imala smisla i bila korisna. Kada bi se dlaka nakostrešila onda bi se između slojeva dlake pojavio izolacioni sloj vazduha koji bi nam služio za grejanje. S druge strane, nakostrešeno krzno je plašilo druge životinje i neprijatelje. Od tog davnog perioda, evolutivno smo na telu izgubili krzneni prekrivač, ali mišićni refleks i dalje je ostao urođen.

Zašto nam igra kapak?

Ovo dosadno, ali veoma često stanje naziva se očna miokimija, a sigurno se i vama bar jednom desilo da uočite kako vam se kapak nekontrolisano trza. Nažalost, nisu velika saznanja o ovoj pojavi, ali naučnici smatraju da je uzrokuje mala greška u radu nerava, dok njihova ispitivanja ističu da kofein i umor pospešuju ovu pojavu. Isti efekat postiže se i lošom ishranom, naprezanjem očiju (pogotovo ukoliko provodite mnogo vremena pred računarom), alergije i alkohol. Na sreću, ova pojava je bezazlena i često prestaje sama od sebe.

Da li nam uši rastu tokom života?

Da, naravno! Po rođenju uši su kod beba proporcionalno najveća odlika na telu dok ubrzano rastu sve do desete godine, nakon čega se njihov rast usporava na 0.22 milimetara godišnje. Studije su pokazale da se ušna školjka produžuje kako godine prolaze (muškarci imaju duže ušne školjke od žena), tako da se uši nesumnjivo kroz godine povećavaju.

Šta prouzrokuje trnjenje?

Trnjenje ekstremiteta koje se stručno naziva parestezija, posledica je jakog pritiska na nerv koji prekida signal koji bi trebalo da doputuje do mozga, pa se zato osećamo kao da nam je deo tela utrnuo. Ova pojava najčešće se javlja u ekstremitetima.

Zašto zglobovi pucaju?

Najrasprostranjeniji tip zglobova na našem telu jesu dvočlani zglobovi – zglobovi u kojima se u kapsuli spajaju dve kosti, a unutar zglobne kapsule se nalazi takozvana sinovijalna tečnost dok su unutar tečnosti rastvoreni gasovi. Ono čuveno ,,krc” samim tim predstavlja oslobađanje ,,vazduha” unutar zglobne čašice. Kada se vazduh oslobodi zglob postaje nešto fleksibilniji, a verovatno ste i sami primetili da ne možete dva puta za redom ,,iskrckati” isti zglob. To je zato što otpušteni gasovi ponovo moraju biti apsorbovani u rastvor, a za taj proces neophodno je od 15-30 minuta.

Marijana Petojević
Blog: Marsyly
Instagram: @marsyly
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp