Search
Close this search box.

Vikend navike koje vam upropašćavaju san

Sve je više nas koji smo hronično neispavani, a jedan razlog tome može biti to kako provodimo vikend. Da, naše aktivnosti vikendom mogu jako negativno uticati na spavanje tokom nedelje. Naše telo pokušava da pronađe ,,šemu“ – uglavnom imamo određenu rutinu od ponedeljka do petka, ali vikendom sve to odbacimo i onda dođe kobni ponedeljak i toliko nam je teško da ustanemo rano i odemo na posao ili fakultet, zato što smo poremetili normalne navike.

Shodno tome, postoje određene aktivnosti koje bi trebalo da izbegavamo vikendom, kako bismo prestali da izbacujemo na Instagramu slike o tome kako je ponedeljak jednak paklu. Evo potencijalnih razloga zbog kojih se vaš ritam poremetio:

  1. Ostajete budni do kasno i spavate predugo sutradan. Ovo ima sličan efekat na vaše telo kao menjanje vremenskih zona: bukvalno kao da imate jet-lag. Ako se probudite previše kasno nego što to inače radite radnim danima, igrate se sa ,,apetitom“ vašeg tela za spavanje.
  2. Ne vežbate. Ako ne odradite malo vežbi ujutru, naročito vikendom, to zaista može poremetiti vaš ritam spavanja. Dakle, ako vežbate redovno u toku nedelje, nastavite istim tempom i kad je vikend.
  3. Previše alkohola. Da li vam se nekada desilo da ste se probudili u sred noći nakon što ste popili ,,koju više“? To vaše telo reaguje i tada ste iskusili kako alkohol može uticati na san. Osim što umanjuje efikasnost rada i opreznost, prekida i naše spavanje.
  4. Jedete neposredno pred spavanje. Znamo da je teško odoleti špagetama u kasne sate, ali ova navika može izazvati gorušicu i mučninu u stomaku, usled koje ćete se buditi noću ili imati problema sa zaspivanjem.
  5. Pijete nedeljnu kafu previše kasno. Ako ste spavali do kasno i onda popodnevnu kafu popili posle 19h, može se desiti da nećete moći da zaspite satima kasnije. Telu je potrebno najmanje šest sati da ,,obradi“ kafein, tako bi trebalo da imate to u vidu kada posegnete za džezvom.
  6. Gledate satima televiziju u ležećem položaju. Ako provodite čuvenu ,,lenju nedelju“ gledajući propuštene epizode omiljenih serija, biće vam poprilično teško da zaspite posle toga. Probajte da izađete malo napolje i budete aktivni, makar na kratko.
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp