Search
Close this search box.

Lubenica – omiljena letnja poslastica i esencija mladosti

Ukoliko pratite tredove u beauty svetu, možda ste već primetili da se DYI maske za lice sve češće prave od pulpe lubenice. Recept su otkrile starice iz Koreje, koje su praktikovale da ohlađenu kašu lubenice stavljaju na kožu koja je tokom celog dana bila izložena suncu.

Učinak lubenice na kožu lica je hidrirajući, umirujući, a čak se i upaljena koža regeneriše. A kako je korejska kozmetika trenutno vodeća u svetu lepote, lubenica je iz naših frižidera polako, ali siguro važno mesto zauzela u našoj beauty rutini.

Lubenica u svom sastavu ima čak 96% vode, odatle i njena zdrava hidratantna moć. Ipak, citrulin je osnovni sastojak, koji je lubenicu učinio pravom beauty zvezdom. Reč je o amiokiselini, koja a kožu lica deluje kao prirodan blagi piling. Zajedo sa citrulinom, tu je i crveni pigment, likopen, koji ima protivupalnna svojstva i smanjuje iritacije na površini kože.

Sa druge stranen iz crnih semenki lubenice, dobija se maslac bogat vitaminom E i masne kiseline, koje podmlađuju kožu i sprečavaju nastajanje bora. Ujedno, lubenica smanjuje tamne krugove ispod očiju, što je zaista čini zvezdom kozmetičkog sveta.

Pored toga što je ukusna i zdrava za našu kožu, lubenica je na listi super namirnica. Osim što je niskokalorična, lubenica je bogata vitaminima, a citrulin poboljšava cirkulaciju krvi i čisti krvne sudove. Predstavlja pravo letnje osveženje, ali i spas za unutrašnju hidrataciju koja je našem organizmu tokom leta neophodna.

Teodora Vuković

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp