Search
Close this search box.

Madrid – srce Španije

Pri samoj pomisli na Španiju čujemo one njihove preslatke reči kojima niko ne može odoleti. Na nama svojstven način ćemo vam predstaviti prestonicu ove suncem okupane zemlje. Madrid, ili srce Španije, ulogu glavnog grada je preuzeo 1561. godine. Prema popisu iz 2005. ima 3,2 miliona stanovnika.

Samo naseljavanje grada je započelo je u 9. veku kao zajednica vojnog i verskog karaktera. Govoreći o istoriji Madrida, neozaobilazno je spomenuti  građanski rat iz 1936. godine. U Madridu se odigrala bitka između fašizma i slobode. 1939. trupe generala Francisa Franca (nacionalistiškog pobunjenika) zauzele su grad, dok su ljudi već bežali od rata tražeći bolji život u nekim drugim državama.

Zgrada Telefonice do danas je sačuvana, a u vreme Građanskog rata bila je najveća zgrada u gradu. Zbog toga je za vreme rata dobro služila Ernestu Hemingveju kako bi iz nje slao izveštaje.

Madrid nakon 50-ih godina 20. veka postaje „lokomotiva“ Španije što je ostao do danas. Od tih dana, kada je započeo s modernom industrijom, pa do danas je ostao središte najvećih ekonomskih centara, ne samo Španije, već i Evrope.

Izgubiti se u lepotama ovog grada možete uvek, ali ono što će pomoći da grad osetite još više nego ikada pre će biti tokom festivala koji su česti u ovom gradu. Izdvajamo samo neke od njih:

 • Carnaval Madrid
 • Fiesta del de 2 Mayo (Festival 2. maja)- koji ima svoju poruku, tj. označava kada je Madrid ustao protiv Francuza 1808. godine.
 • Festival de Otona (Jesenji festival) – najvažniji festival umetnosti.
 • Nochevieja (Novogodišnja noć) – Madriđani imaju običaj da se 31.12 okupe, jedu grožđe i piju šampanjac.

Vreme je da krenemo u obilazak grada!

Dok šetate gradom sigurno ćete zapaziti spajanje modernog i istorijskog. Samo što prođete neku građevinu staru čitav vek, odnekud će „iskočiti“ potpuno nova, moderna zgrada koja seže daleko u nebo. Jedna od takvih velikih zgrada je i neboder  zvani „Žirafa“ koji je svojevremeno bio i najveća zgrada na svetu.

Ako već idete u Madrid, ne možete izostaviti Palacio Real.  Još davnih dana bez reči je ostavila i samog Napoleona, pa nije ni čudo što i nama oduzima dah. Zanimljivo je da kralj i kraljica tu palatu koriste samo pri nekim važnim događajima,  kao što su prijem stranih državnika, dok oni žive u drugoj, na kraju grada. Sigurni smo da bismo se mi bez probelma uselili tu, još kada vidimo čarobne vrtove koje poseduju… ne bismo se ni sekunda dvoumili! 🙂

Živahnom ulicom Gran Vio dolazimo do Plaza de Cibeles. Nikako vam iz vida ne može pobeći Palacio de Comunicaciones jer okružuje celi trg.  Navijač ste Real Madrida? I zvuči vam poznato? Znamo. Na ovom trgu kod poznate fontane Cibele navijači Real Madrida slave pobede svog tima.

Ako već obilazimo trgove, bilo bi besmisleno otići u Madrid, a ne posetiti trg Puerta del Sol. Ovaj trg ima veliku važnost za Madrid, jer se u njemu nalazi „maleni“ medved od 20 tona – simbol Madrida. Osim toga tu se nalazi i nulta tačka po kojoj se računaju sve udaljenosti u Španskoj mreži autoputa.

Ne vraćajte se kući ako ne posetite neki od mnogih muzeja koje Madrid poseduje. Posebno treba naglasiti dva najpoznatija:

 • Muzej Prado – Muzej sa više od 7000 kolekcija slika, a za svaku se traži mesto više, jer nemaju gde da stanu!
 • Reine Sofia – Muzej moderne umetnosti, ukoliko ste tip osobe koju više to privlači.

Jedna od lepih prednosti Madrida je što ga možete preći laganom šetnjom, još ako vas vreme posluži – pun pogodak. Obevezno prošetajte ulicama tržnice San Antonio!

Plaza de Toros de Las Ventas je najveća arena za borbe s bikovima. Iako spolja na prvi pogled izgleda kako neka stara velika zgrada, u sebi krije mnogo više od toga. Nije ni čudo što je tema mnogih restorana.

Kada već pričamo o restoranima, ne smete nikako zaobići deo grada Lavapies u kojem je pravi sudar kultura. U tom delu grada možete birati od turskih, kubanskih pa do španskih jela. Ko šta voli – nek’ izvoli! 🙂

U gradu je puno restorana, a šuška se da su ovi najbolji :

 • Restoran „el b_Us
 • La Musa
 • Lateral

Nismo nigde pronašli negativne komentare na Maridske hotele (za razliku od Rima), tako da možete biti sigurni da ćete imati prijatan boravak u Madridskim hotelima, a ovo su neki od posebno lepo uređenih:

 • Botique Hotel H10 villa de la Reina
 • Parafox Central Suietes
 • Vincci Centrum
 • NH Collection Madrid Suecia

Sve što možemo reći o noćnom životu jeste da je poznato da su Španci veseli ljudi, pa im lude zabave nisu strane. Barove i klubove s latino ili elektro muzikom možemo naći u svakom kutku grada. Poznato je takođe da u jutarnjim satima, po povratku iz grada, nastaje haos u saobraćaju, valjda to dovoljno govori koliko je provod dobar. 🙂

Zahvaljujući fudbalu ili nekoj dobroj staroj sapunici, Madrid i Španija nikako ne mogu izaći iz našeg života, a nakon ovog teksta smatramo da je pravo vreme da i mi malo zavirimo u njihove. Srećan put!

Nikolina Budimir – Bekan
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp