Ništa više nije isto: Kako da održite stabilan brak i nakon rođenja deteta?

Dolazak bebe u jednu zajednicu, koju je pre toga činilo vas dvoje, koji ste izgradili svoju zonu konfora i navikli se doslovno čak i na način disanja onog drugog, mogao bi da bude velika prekretnica u vašoj rutini i test, koji će vam pokazati kako da prevaziđete, prvu krizu, zajedničkim snagama.

Nakon rođenja deteta, vaš odnos postaje izrazito osetljiv i čini se da ga i najmanji sukob, ili nerazumevanje mogu potpuno uništiti. Reč je samo o novoj situaciji, na koju oboje treba da se naviknete, a kada se to desi, zaista će sve biti uredu. Ono što je najbitnije je da budete svesni da ljubav među vama nije nestala, već da je promena izazvala određenu vrstu krize, koju možete proći zajedno, ako dovoljno razgovarate i potrudite se da jedno drugome postanete međusobna podrška.

Postoji nekoliko pitanja, koje biste trebalo da pokrenete i otvoreno razgovarate sa svojim partnerom, nakon rođenja deteta, kako biste rešili sve nesporazume i oboje bili sigurni u svoju ljubav i spremni da zajedno krenete dalje.

Sada je beba na prvom mestu, a ja?

Kada počnete poglavlje zajedničkog života, vaš mali svet vrti se samo oko vas dvoje, a onda se pojavi beba i zauzme centralno mesto vaših života. Kada se fokus u okviru vaše porodice promeni, vašem partneru može postati neobično. On se sada oseća manje voljeno i zapostavljeno i teško mu je da se nosi sa tom činjenicom.

Da biste uspešno prebrodili ovu fazu bezazlene “ljubomore” potrebno je da svom partneru objasnite da je to samo privremena faza i da će se stvari postepeno promeniti, kako beba raste. Uz to, pokušajte da pronađete sat vremena u danu, samo za njega, kada beba spava, a on se vrati s posla. Zagrlite ga i pitajte ga kakav mu je bio dan, zaista je važno da oseti da ga razumete i da ste još uvek tu za njega!

Naučite da koristite argumente, tokom rasprave

Čak iako ste bili jedan od onih parova, koji se uglavnom ne raspravlja i ima veoma skladan odnos, novonastala situacija će povećati pritisak i tenziju u vašem domu. Nedostatak sna i umor čine svoje i rasprava je gotovo neizostavna. To su naravno uvek najbanalnije stvari, počev od toga ko je odmorniji, ko je poslednji put sredio kuću i slične sitnice…

U takvoj situaciji, argumentovan i razuman razgovor zaista pomaže. Smirenim razgovorom i adekvatnim činjenicama, sprečićete da mala napetost, preraste u veliki prasak. 🙂

Više nemate vremena za sebe

Pre nego što se beba rodila, provodili ste zaista kvalitetno vreme zajedno. Sada gotovo da uopšte ne uspevate da se uskladite i provedete barem malo vremena jedno sa drugim, što zaista može biti problem u vašem odnosu. To je vreme koje je oplemenjivalo vaš odnos, vreme za malo pažnje i razumevanja i za prekopotreban razgovor.

Pokušajte da planirate barem jednom sedmično samo vreme za vas dvoje. Neka to bude romantična večera kod kuće, nakon što uspavate bebu. Pogledajte film i razmenite nežnost, to je zaista isecljujuće za vaš odnos i ne smete zanemarivati važnost zajedničkog, kvalitetno provedenog vremena.

Važno je da ne brinete previše, jer je ova kriza samo privremena, dok se oboje ne adaptirate na novog člana porodice i na neizmernu ljubav koju prema njemu osećate. Kada se uhodate, pronaći ćete svoj ritam i uspevaćete da oboje odmorite i posvetite kvalitetno vreme onom drugom. Sve dok u sebi pronalazite ljubav za vašu malu porodicu, ne postoji ni jedna kriza, koju nećete srećno rešiti!

Autor: T. P.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp