Search
Close this search box.

Male stvari koje nam kradu sreću

Najinterestantnija stvar u vezi činjenice da nam male stvari oblikuju raspoloženje je ta da ih jako retko primetimo, ili ne obratimo pažnju na to kako utiču na nas. Na primer: možda niste svesni činjenice da vas vaš nesređeni garderober unervozi samo kad ga otvorite (a onda i vadite stvari iz njega), i to se ponavlja svakog dana! Onda kada ga sredite, shvatite da se svaki put kad bacite pogled na njega osetite nekako smireno. Shvatite da vas je nervirao, a da vi to niste ni primetili.

Kako da uopšte počnemo da uklanjamo taj nered iz svog života? Na vama je da sami sagledate šta vas ponajviše izluđuje, ali imamo nekoliko ideja koje bi vam mogle pomoći. Od toga da se postarate da u vašem domu sve bude organizovano, do toga da isplanirate dan u napred i da zaustavite osude koje nesvesno izgovarate kada se nađete sa drugaricama na kafi. Biće vam jasno da je sreća podjednako navika koliko je i izbor. Za početak, najbitnije je da budete zdrave.

Evo koje navike nam često kradu sreću.

Trudimo se da radimo ,,više“, a ne ,,pametnije“

Imamo profesionalne ciljeve, dedlajnove i naravno, svi želimo da svakoga dana uradimo svoj posao najbolje što možemo. Problem je u tome da vrlo često radimo ,,više“, umesto da malo pojednostavimo stvari, odredimo prioritete i podstaknemo svoju kreativnost. Tako ćemo bolje iskoristiti vreme, stresa će biti manje, a produktivnosti više!

Rutina koja nam ne odgovara

Rutina je jako važna. Svaka osoba koja je bar malo ispunjena ovo razume. Istovremeno, osim ako rutina nije baš u skladu sa vašim potrebama, neće biti jednako efektivna. Ponekad je teško da shvatimo da se rutina koju primenjuje neko drugi neće dobro uklopiti sa našim načinom života. Ključno u svemu tome je da se konstantno podsećamo da ako sami utabamo svoju stazu, nagrade su izuzetno vredne.

kada osudjujete

Osude upućene životima drugih

Čak i kad izgleda kao bezazleno čavrljanje uz koktele, ili pričate o prijatelju jer ,,brinete“ za njega i čini vam se da nema ničeg uvredljivog i lošeg u tome što imate da kažete, svakako ste prihvatili ,,mindset“ nekog ko osuđuje tuđ život. A kada osuđujete tuđ život, ne shvatate da osuđujete i svoj.

Neorganizovana mesta u vašem domu

Možda vam se ne čini da vas gomila sudova nervira, ili nabacane stvari u ormanu – dok ih ne sredite i ne osetite se divno! Prostor u vašem domu u kom boravite često treba biti uredan i organizovan – imajte to redovno na umu. Jednostavno vam omogućava da bolje ,,plivate“ kroz dan, a što bolje plivate, to više energije imate da se posvetite bitnim stvarima!

Premalo jedete

Prva stvar koju bi trebalo da pitate sebe kada ste nervozni je: ,,Da li sam jela dovoljno danas? Da li sam popila dovoljno vode?“ Šokiralo bi vas koliko je puta odgovor ,,Ne!“. Ako ste došli do tačke gde vas telo fizički podseća da treba da se hranite, trebalo bi da bolje odredite svoje prioritete.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp