Sedam malih gestova koji mnogo znače

U ovom našem vremenu gde je tempo brz, a tehnologija vlada, jasno je zašto smo izgubili osećaj za istinsku međuljudsku interakciju i zapostavili sve te male gestove koji čine da se osećamo voljenima. Napustili smo osećanja zarad pogodnosti i brzine i jedva da se setimo da ostavimo bar jednu kratku poruku na papiru za onoga do koga nam je stalo, jer je SMS mnogo brža varijanta.

Kada sam čitala o tome na šta ljudi obraćaju pažnju i dok sam sastavljala ovu listu, videla sam da gestovi poprilično variraju. Od poljupca u čelo do razmene osmeha ili oslovljavanja nekoga pravim imenom dok mu se obraćamo. Neki deluju vrlo neobavezno, dok drugi označavaju preokret u nečijem životu. Mogu slobodno da kažem da je ovo bio šamar realnosti za mene, s obzirom da me je ovo ,,istraživanje“ podsetilo na to koliko su male stvari važne i koliko zapravo nisu male. Evo nekih:

  1. Ljubavna pisma (na papiru!)

Činjenica da je neko izdvojio vreme da vam napiše pismo, a mogao je da vam pošalje SMS ili imejl je zaista zadivljujuća. Uz to, pisma gode i onome ko ga je napisao! Pisanje pisama povećava motivisanost, umanjuje stres i poboljšava raspoloženje i dobrobit.

  1. Kada nekoga zaista zanima kakav nam je bio dan

Ono što je fascinantno ovde je koliko malo mi zapravo iskomuniciramo rečima. Kada nas neko pita kakav nam je bio dan, setite se da je samo 7% vašeg odgovora izrečeno verbalno. Ostalih 93 dobije se vašim tonom i izrazima lica.

  1. Opuštajući dodir

Na primer, kada vam neko ,,čačka kosu“. Ne samo da prija, već postoji i istraživanje koje izlaže koristi dodira za mentalno i fizičko zdravlje. Recimo, smanjuje nasilno ponašanje, povećava poverenje, jača imunitet i, naravno, jača povezanost između dvoje ljudi.

  1. Pamćenje detalja

Znate i sami koliko vam godi kada se neko seti neke činjenice o vama. Svako od nas u proseku čuje do 30 hiljada reči dnevno, a od toga zapamtimo svega do 25%! Tako da, kada se neko seti nekog detalja vezanog za vašu ličnost ili vaše preferencije, verujte da mu je zaista stalo.

  1. Neobavezna iznenađenja

Zaista možete ulepšati nekome dan iznenadnim poklončićem, komplimentom ili dobrim delom. Pritom, kao što je i Ružica napisala u svom tekstu na blogu, dobro je i za vas! Nasumična dobra dela i lepe reči poboljšavaju vaše raspoloženje i zadovoljstvo vezom (bilo prijateljskom bilo partnerskom), a smanjuju anksioznost.

  1. Kada se osetite prihvaćenim

Dobar primer za to je kada bi vas novi muž vaše mame ili nova žena vašeg oca predstavila kao svoje dete. Kažu da je stopa razvoda dostigla 50%, a čak 75% se kasnije ponovo venča. Uz to, preko 1000 porodica sa ,,maćehom“ ili ,,očuhom“ se formira svakog dana. Imajući to u vidu, dirljivo je znati da porodicu ne čini isključivo krvno srodstvo.

  1. Briga za nečiju bezbednost

,,Jesi li dobro stigla?“. Nekome je ovo standardna poruka koja se podrazumeva, ali vrlo brzo shvatimo da ne brinu baš svi o tome da li su im drage osobe bezbedno stigle kući ili na more. Ove poruke uvek prijaju jer nam je time jasno da je nekome stalo do nas, što definitivno ispunjava naša srca ljubavlju. Pritom, čvrsta prijateljstva poboljšavaju samopouzdanje i pomažu u borbi protiv depresije.

glavna slika: Warner Bros
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp