Search
Close this search box.

5 malih italijanskih gradova koje ne smete propustiti!

Italija važi za jednu od najlepših zemalja Evrope. Ona ima toliko toga da vam ponudi: planine, mora, vulkane, arheološka nalazišta, države u državi, gradove pune istorije i tradicije, fenomenalna vina, ukusnu hranu… I taman kad ste pomislili da ste videli sve, ona vam servira još i još i još. Ovo su neka od najlepših urbanih kutaka Italije. Uživajte, i ako krenete put ,,čizme”, posetite bar neka od njih.

foto: italymagazine.com

Positano je najpoznatije naselje Amalfi obale. Nalazi se na Sorentinskom poluostrvu zajedno sa još nizom manjih gradića koji su izuzetno turistički atraktivni. Naselje ima nešto manje od 4.000 stanovnika. Iznad grada se strmo izdižu obronci planine Lataro koji su sprečili da se ovo naselje dalje razvija prema kopnu. Ipak, zbog svoje neobičnosti, spektakulranog pogleda na more ovo naselje privlači stotine hiljada turista godišnje.

foto: placestoseeinyourlifetime.com

Vernazza je jedno od 5 naselja koje zajedno čine čuvenu turističku atrakciju Italije, Cinque Terre, koje je pod UNESCO zaštitom još od 1997. godine. Nekadašnje ribarsko naselje se danas razvilo u turističko mesto koje godišnje poseti nekoliko stotina hiljada turista.

foto: ughinho.it

Alberobello je naselje poznato po drevnom graditeljstvu. Naime, karakteristične zgrade koje se ovde javljaju zidane su bez upotrebe maltera sa krovovima specifičnog, konusnog oblika. Jedno je od najinteresantnijih italijanskih naselja, smešteno u okrugu Bari.

foto: gotravelaz.com

Riomaggiore je prvo od 5 naselja koji čine Cinque Terre. Broji nešto malo preko 1000 stanovnika, ali ga godišnje poseti veliki broj turista. Naselje datira iz ranog 13. veka i tokom istorije nadaleko je bilo poznato po vinu.

foto: moveabroadnow.com

San Marino jeste suverena država ali se uvek vezuje za Italiju s obzirom da je njome okružen sa svih strana i da od nje u potpunoti zavisi. Ovo je zapravo jedna od najstarijih država na svetu, nastala još toko 4. veka ali je bila u sastavu tadašnjeg Rimskog carstva.

Andrijana Božić
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp