Search
Close this search box.

Mali izbori za veliku sreću

Ne morate da putujete oko sveta ili provedete godine u nekom svetilištu da biste našli sreću. Ona je svuda oko nas – a i u nama. To dakle znači da nije na dalekoj, nezamislivoj destinaciji. Sreću možete negovati kroz male, ali stalne izbore koje donosite na dnevnoj bazi.

Evo koji su:

Cenite, umesto što se žalite

Možete se žaliti dok vam lice ne poplavi. Možete se žaliti kako je loše, kako je napolju hladno i kako život nije fer. I tako ste na sigurnom putu do nezadovoljstva sobom i svime oko sebe. Kada imate opciju da se žalite  – NEMOJTE. Umesto toga se zapitajte: šta mogu da vrednujem u okolnostima oko mene? Šta je dobro vezano za moj posao ili mesto gde živim? Odvratite sebe od kukanja i provedite više vremena u zahvalnosti na mnogim dobrim stvarima u vašem životu.

Birajte saosećanje, a ne osudu

Razmislite – koliko puta dnevno osudite nekoga ili nešto? Sledeći put kada čujete sebe da osuđujete, pretvorite tu osudu u saosećanje. Umesto što kritikujete nešto, proverite možete li naći nešto dobro. Možete li pomoći? Možete li razumeti?

Birajte velikodušnost, a ne sebičluk

choo

U ovoj našoj modernoj, ,,ja pa ja“ kulturi, uraditi nešto nesebično za drugoga trenutno poboljšava raspoloženje. Ako se osećate loše, pomozite kolegi. Pustite nekoga kome se žuri da stane u red pre vas ili dajte svoju užinu beskućniku. Svaki put kada nešto date, dobijate sreću zauzvrat. Pružajte, a da ne očekujete bilo šta.

Fokusirajte se na rešenje, umesto na problem

Možete se fokusirati na neuspeh ili prepreke – ili možete tražiti odgovore, rešenja i preskočiti blokadu ispred sebe. Kada tražite rešenja, tada ste proaktivni i optimistični. To uvek donosi sreću!

Birajte prihvatanje umesto otpora

Ako odbijate sve što dođe u vaš život, uvek ćete biti ljuti i isfrustrirani. Prihvatite da stvari ne idu uvek onako kako ste hteli. Pomirite se sa razočaranjem, a onda probajte ponovo. Ako odbijate bol, ne možete se suočiti sa njim. Ako ga prihvatite, možete naći način da ga odagnate.

Izdignite se iznad situacije, umesto da budete sitničavi

Neko vas iseče dok vozite ili uzme vaš sendvič iz frižidera. Pa šta? Pustite inat. Oprostite brzo i jednostavno se izdignite iznad čitave situacije. Kada ne odgovarate na grube poruke istom merom ili ne komentarišete neljubazne konobare, brže ćete biti srećniji, a možda ćete čak i uspeti da razveselite ljude koji su vas iznervirali!

Birajte svoju istinu, umesto ,,zahteva“ društva

Najlakši način da budemo nesrećni svojim životom je da igramo po pravilima života i pratimo i radimo sve ono što rade svi drugi – samo zato što oni to rade. Što više se prilagođavate vođstvu društva, to ćete biti nesrećniji.

Birajte da živite svoju istinu – pratite svoje srce i oslobodite se neželjenih trendova i živite život koji vama odgovara. Ignorišite kulturološku buku ili ,,zahteve“ koji vam se nameću!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp