Novi način da zdravo smršate – Mediteranska dijeta

mediteranska dijeta

Istraživanje savršene dijete obično otpočinjemo u proleće, kako bismo do leta svoj izgled doveli do perfekcije. A kada smo već u potrazi za režimom, koji će nam pomoći da izgledamo sjajno, ali će nas navesti i da na njemu ostanemo duže od dva dana – ovog proleća stručnjaci u svetu wellness-a preporučuju mediteransku dijetu.

Mediteranska dijeta zasniva se na tradicionalnoj ishrani, koje se već decenijama pridržavaju stanovnici mediterana, Grci, Italijani, Francuzi i Španci.

@nourishdeliciously

Namirnice koje dominiraju su voće i povrće, riba, morski plodovi, a za razliku od većine dijeta, ovde je čaša vina uz obrok i te kako dozvoljena.

Veliki broj studija pokazao je da ovaj način ishrane omogućava postepeno gubljenje kilograma bez yo-yo efekta

Namirnice koje možete konzumirati na mediteranskoj dijeti

Na meniju možete imati povrće poput paradajza, krastavaca, paprike, brokolija, karfiola, krompira, batata, spanaća. Kada je voće u pitanu možete uživati u jabukama, breskvama, jagodama, grožđu, urmama, a čak je i banana s vremena na vreme dozvoljena.

Orašasti plodovi i puteri od istih, naći će sjajnu primenu u pripremi doručka i užine, a poželjno je i da mahunarke budu na vašem meniju bar tri puta nedeljno.

@feelgoodfoodie

RIba dva puta nedeljno, po vašem izboru, a ako ste ipak ljubitelj mesa, zaustavite se na piletini i ćuretini.

Kada su jaja i mlečni proizvodi u pitanju možete neometano uživati u njima, a kada su u pitanju zdrave masti, potražite ih u maslinovom i ulju avokada.

Kada su tečnosti u pitanju, voda i nezaslađeni čaj trebalo bi da čine 90% vašeg dnevnog unosa tečnosti, dok je čaša vina uz ručak dozvoljena, ne i obavezna.

@dinneratthezoo

Sokova i slatkiša bi se trebalo odreći, kao i testa.

Rezultati ove dijete nisu brzi, već postepeni, te je i efekat duži i bez brzog vraćanja skinutih kilograma.

Foto: @insiredbythis

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp