Search
Close this search box.

Mitovi o porođaju koje bi buduće mame trebalo da odbace

Uskoro se porađate? Čestitamo! Pre toga, pak, preporučile bismo vam da pročitate ove uobičajene nesporazume o porođaju. I ne brinite, nije toliko lud koliko deluje u filmovima! Ključno je da budete svesne da je svaka trudnica drugačija i da ne dozvolite sebi nepotrebnu tenziju.

Dakle, evo mitova:

Vodenjak mora da pukne da bi porođaj krenuo

Ne. Mnogim ženama porođaj krene, a da im vodenjak ne pukne, i može se desiti da pukne tik pre nego što beba izađe. Kontrakcije često dolaze pre pucanja vodenjaka, pa se može desiti da i ne shvatite da se porađate, u zavisnosti od toga koliko su početne kontrakcije blage.

Postoji samo jedno pravo vreme za epidural

Suprotno verovanju da primanje epidurala ,,prekasno“ može produžiti porođaj ili da ,,prerano“ može povećati rizik za carski rez, doktori su nedavno zaključili da zaista nema pogrešnog vremena za davanje ove injekcije. ,,Kasnije” ili ,,ranije” nema apsolutno nikakvog efekta. Samo slušajte svoje telo i sve će biti kako treba!

Širi kukovi olakšavaju porođaj

trudnica

Ima smisla da bi damama širih kukova trebalo da bude lakše da izguraju bebu, ali nažalost (ili na sreću, zavisi od ugla posmatranja), spoljni izgled se uglavnom ne poklapa sa širinom karlice.

Ljuta hrana može prouzrokovati porođaj

Izvinjavamo se, ali ovaj mit nema apsolutno nijedan naučni dokaz koji ga obara. Istina je da postoje nemedicinske metode koje ubrzavaju porođaj. Ipak, ukoliko planirate da isprobate bilo koju od prirodnih metoda (kao na primer duge šetnje ili seks), obavezno se konsultujte sa izabranim lekarom.

Vaš ginekolog će biti uz vas tokom porođaja

U većini slučajeva sestra ili sestre će vas voditi kroz porođaj. Tokom porođaja bez komplikacija, sestre vode porođaj do samog kraja, a onda će doktor doneti bebu na svet. 🙂

Jednom kada imate carski rez, svi naredni porođaji će se isto tako obaviti

Ovo je nekada bio slučaj, ali sada su vaginalni porođaji nakon carskog reza prilično uobičajeni. Za većinu žena i potpuno bezbedni. Kao i za sve ostalo, uvek bi trebalo da ustanovite sa vašim lekarom da li je ovo moguća opcija.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp