Search
Close this search box.

Moj prvi zalogaj – Mi nudimo zdraviju opciju za dete!

Jovani Vasiljević, Lidiji Maričić i Mariji Stajić zdrava ishrana je način života. Marija je nutrucionista, Lidija urednica u porodičnoj izdavačkoj kući Finesa, a Jovana je direktorka Centra Dr. Gifing. Jovana i Lidija odlučile su da oforme tim velikih stručnjaka, entuzijasta i poznavaoca zdravog načina života, pa su svoja znanja, koja godinama stiču, ujedinili i napravili knjigu, blog i čitav koncept u vezi sa ishranom dece, od prvog bebinog zalogaja do tinejdžerskog doba. U slobodno vreme uživaju u osmišljavanju i pripremanju zdravih namirnica za svoje porodice. Upravo tako rodila se ideja da zajedno pripreme zdrave recepte za ishranu dece i pretoče ih u fantastičnu knjigu, a onda i blog koji se zove “Moj prvi zalogaj”, u izdanju izdavačke kuće Finesa. Odlučili smo da uradimo intervju sa ove tri inspirativne dame, koje su deo tima koji broji 10 članova i pitali ih sve ono što interesuje svaku mamu i ženu koja se priprema da to postane!

Jovana: Projekat Moj prvi zalogaj, kao i sama knjiga, je veoma važan, ozbiljan i sveobuhvatan pristup kada je ishrana dece u pitanju. Uglavnom se većina mama i tata žale na nesistematizovanost informacija koje dobijaju od pedijatra, iz raznih knjiga o roditeljstvu, kao i sa domaćih i stranih sajtova… Različite informacije samo dodatno unose zabrinutost i zbunjenost na samom početku ishrane. Mi imamo praksu i iskustvo iz Centra dr Gifing, koji se već deset godina bavi pravilnom ishranom, kako odraslih tako i dece. Razvili smo različite protokle za različite zdravstvene probleme. Želeli smo da napravimo jednu “enciklopediju” koja će roditeljima pomagati i koja će ih inspirisati kada je o zdravoj ishrani reč. Osim ovog stručnog dela, gde je vođeno računa oko svakog detalja u knjizi, svakog naslova i poglavlja, pažnju smo privukle definitivno kvalitetom sadržaja i temama, ali i dizajnom, koji odgovara i mamama i deci. Bebe ne mogu da odole koricama i često ih žvaćkaju na slikama koje dobijamo od mama! Sudeći po divnim reakcijama i komentarima mama i tata, verujem da smo na dobrom putu.

Sve što je u knjizi napisano i fotografisano delo je velikog i veoma posvećenog tima, koji se pobrinuo da svaki detalj knjige bude savršen. Bilo je potrebno mnogo rada, truda i neprospavanih noći, ali na kraju se isplatilo.

Lidija: Celokupna fizička priprema za knjigu je trajala više od godinu dana, dok sama ideja živi mnogo duže. Sa uzbuđenjem smo okupljale tim, birale teme, istraživale, kuvale, probale, kombinovale namirnice dok nismo dobile idealne kombinacije. Svi naši saradnici su toliko uživali radeći na njoj, u kreiranju svake ilustracije, saveta… A kao i sve dobre ideje i ova je nastala tokom razgovora dve prijateljice, uz šolju čaja i iz ljubavi prema knjizi, zdravom životu, kreativnosti i dizajnu!

Jovana: Na sreću, meni se ovaj period poklapao sa periodom uvođenja nemlečne ishrane kod ćerke, tako da sam bila na pravom mestu u pravo vreme! Moj urednički posao poklopio se sa roditeljskim i tu nema lepšeg osećaja. Inspiraciju sam uglavnom pronalazila u svojoj deci, igranju, pitanjima i sopstvenim nedoumicama koje sam ja imala kao roditelj, baš kao i mnogi drugi roditelji u mojoj okolini. Od tada pa do danas, svaki receptić prvo dobije odobrenje od malih “eksperata”, pa tek onda ide dalje – na blog ili Instagram.

Ne kriju da je bilo teških trenutaka, ali odustajanje nije bilo opcija. Motivacija i želja za uspehom bili su dovoljni da od svoje zamisli naprave pravo remek delo.

Lidija: Teških momenata zaista nije bilo. Bilo je mnogo izazova, ali sada, godinu dana nakon pojavljivanja tako zahtevnog projekta, ti izazovi se čine kao neverovatna podrška našem sazrevanju i suočavanju sa tržištem. U početku smo nailazile na neodobravanje, uz čestu opasku da niko u Srbiji nema para da se zdravo hrani, što nas je samo još više motivisalo da požurimo sa objavljivanjem knjige. “Moj prvi zalogaj” je definitivno najveći zalogaj u našim karijerama i tek treba da ga u punoj snazi realizujemo.

Znamo svi koliko je teško promeniti svest u Srbiji i na Balkanu, kada je o ishrani reč. Zanimalo nas je da li su zadovoljne svojim učinkom i koja “mala pobeda” im je najdraža!?

Jovana: Jeste, svest se teže menja nevezano za podneblje na kojem živimo, ali nije nemoguće! Roditelji se sve više interesuju za zdravu ishranu, razmisle dva puta pre nego što ponude detetu nešto da jedu, vode više računa. Upravo to je poenta naše knjige i mislim da smo na dobrom putu. Mi nudimo zdraviju opciju, zdrave užine i obroke. Skoro svaki dan imamo “male pobede” koje su u stvari mnogo velike iz ugla roditelja. Uvek se obradujemo vestima da su bebice počele sa uvođenjem nemlečne ishrane prema našim savetima, da im se recept mnogo dopao i da su jedva uspeli da slikaju – jer je mali nestrpljivac odmah počeo da klopa…

Najviše sam bila ponosna kada nam je jedna mama napisala poruku na Instagramu da joj je dete, uz pomoć naših saveta, počelo da jede normalno i da se raduje hrani! Roditelji koji muku muče sa ovim problemom znaju koja je sreća kada dete u stvari proguta taj zalogaj. 

Lidija: Svakom učinku se radujemo kao na početku, a ja sam najviše ponosna kada provodim vreme u beogradskim knjižarama u kupovimi knjiga i čujem preporuke prodavaca ili komentare kupaca baš o ovoj knjizi. Za godinu dana nismo dobile ni jedan negativan komentar, osim onog da nedostaje još recepata. Zato živi naš blog i naša zajednica na društvenim mrežama koja raste iz dana u dan, gde delimo nove ideje o pripremi obroka.

Knjiga “Moj prvi zalogaj” idealan je poklon za trudnice i mame. Ima mnogo razloga zašto bi svaka mama trebalo da je ima u kući.

Jovana: Mi smo se šalile kada smo prvi put uzele knjigu u ruke iz štamparije, koliko se mazi! Taj osećaj maznih korica je bio potpuno fenomenalan za nas (i idalje je). OK, naravno, knjiga je naša beba i sve nam je bilo savršeno u vezi sa njom (smeh), ali pravo iznenađenje je bilo kada su krenuli da nam stižu prvi komentari i utisci, da bi svaki roditelj trebalo da je ima na polici. Mislimo da je to zbog korica (smeh), ali osim njih, tu su i predivni recepti, inspiracije, slike, sam sadržaj koji pokriva najrazličitije teme. Uz našu knjigu, ishrana dece, od uvođenja pa nadalje je jedna od stvari za koju roditelji ne bi trebalo da brinu, jer smo tu mi. Pokrili smo teme poput pripremanja namirnica i biranja, spremanja, skladištenja i čuvanja. Priču o alergijama, intoleranciji, o grupama namirnica, o vitaminima i mineralima, o balansiranoj ishrani, o ishrani dece sa različitim problemima (dijabetes, celijakija, gojaznost…). 

Odličan je poklon jer zaista nudi odgovore na pitanja koje sve mame i tate imaju.

Mnoge žene imaju otpor prema promenama u ishrani, jer im je vrlo često govore: “Nas su naše mame hranile ovako, pa smo žive i zdrave”. Ova teza je, dokazano, veoma pogrešna!

Jovana: U poslednje vreme, nažalost, sve je više mališana, ali i nas odraslih, sa raznim zdravstvenim problemima. Način života i ishrana su glavni krivci za to. Sa druge strane, velika je prednost što mi kao roditelji možemo da utičemo preventivno na ovu pojavu. Možemo na vreme da sprečimo razvoj različitih bolesti i gojaznost kod dece menjanjem ishrane i navika. Jednostavno, svako želi najbolje svom detetu. Mi smo tu kao saveznici – da delimo ideje, savete i da podržavamo roditelje. Tu smo da podelimo i ponudimo znanje i iskustvo kroz decenijski rad u našoj praksi, u Centru za ishranu dr Gifing.

Dale su nam jednostavne predloge za nekog ko je početnik u zdravoj ishrani, a želi da menja navike. Saznali smo od čega bi trebalo da se počne i šta da se kupi u prodavnici zdrave hrane. Zanimala nas je informacija od kompetentnih ljudi, budući da smo često zatrpani brojnim informacijama i da sve one pomalo zbunjuju. Upravo to je jedan od razloga zašto ljudi koji nemaju jaku volju odustaju od zdravije ishrane čitave porodice. 

Marija: Sredite police sa hranom, frižider kao i zamrzivač. Namirnice koje su nezdrave uklonite iz kuhinje. Iako nam je to na početku teško i sva ta hrana nam je nekako draga, ona zaista može praviti problem. Postojeće namirnice zamenite zdravim. Konkretno: jogurt zamenite kiselim mleko, beli šećer zamenite kokosovim, belo brašno integralnim. Birati hranu bez deklaracije, svežu i domaću. Deklaracija često znači da proizvod sadrži mnogo E brojeva.

Kuvajte sami. Tako ste sigurni da ste zaista uneli zdrave namirnice. Kupljena hrana sadrži dosta šećera, trans masti, belog brašna… Samostalnim kuvanjem vi birate šta ćete pojesti.

Planirati obroke na vreme. Na početku nedelje napravite jelovnik i spisak za kupovinu. Kada nismo dobro organizovani, često posegnemo za nezdravom hranom.

Nigde bez doručka. Prvi obrok je najvažniji obrok. Doručak pruža energiju za ceo dan i sprečava pad šećera tokom dana. Preskakanjem doručka imamo potrebu da celi dan nešto grickamo, a to nikako nije dobro za naš pankreas. Kajgana sa paradajzom poboljšaće naše kognitivne funkcije, daće nam energiju i činiće nas raspoloženim.

Iva, Dunja i Mateja su deca Jovane i Marije, koja obožavaju zdravu, iako na tržištu uglavnom vlada industrijska hrana.

Jovana: Izuzetno vodim računa o tome šta mi deca jedu. Smatram da je ishrana veoma bitan činilac u razvoju deteta. Industijski slatkiši i “kesice” nisu opcija u našoj kući. Kada nismo kod kuće ili putujemo, spakujem u kutijice i ponesem užinu. Oni su već sada svesni da postoje vitamini i minerali iz povrća i voća od kojih se raste, da je meso super za jake mišiće, ali takođe znaju da može da “dođe karijes” i da zubići neće biti lepi i zdravi ako se jedu razni šećeri.

Pored svih obaveza koje imam, kuvanje i spremanje iznenađenja svaki dan za decu mi nikad nije bio problem. Često nam je to i zajednička popodnevna aktivnost, posle posla, u kojoj uživam. Pitam sina šta bi voleo da mu spremim za užinu, on kaže svoju želju i uvek me pita da li mi treba pomoćnik i već dovlači stolicu u kuhinju. Tako da imam dva pomoćnika koja vešto pojedu i sastojke za spremanje kolača i to pre spremanja. 

Marija: Kako je mama na zdravoj ishrani, tako je i devojčica Iva, od uvođenja nemlečne ishrane, na zdravom režimu. Primenom programa Dr Gifing kids slobodno mogu reći da deca dobijaju sve nutritijente koji su im potrebni za pravilan rast i razvoj. Zdravo slatkiši pružaju zdravu energiju, a to nam je najvažnije. Svakodnevno, osim zdravih obroka, svojoj devojčici spremam i zdrave slatkiše. Ona je oduševljena, baš kao i njeni drugari. Neretko me mame pitaju: “A kakve ste to palačinke spremali?” Nasmejem se i prosledim recept. Naravno da sam zadovoljna jer još jedan mališan će konditorske proizvode zameniti zdravim i ukusnim dezertom.

Blog Moj prvi zalogaj raste zajedno sa onima koji se hrane obrocima koji su tamo predloženi. Želeli smo da znamo koji su sledeći koraci za ovu manufakturu, sada kada uskoro proslavlja svoj prvi rođendan!?

Jovana: Rastemo i razvijamo se zajedno! Svakako nastavljamo da širimo svest o značaju zdrave ishrane kod dece. Mi već sada održavamo radionice sa našim nutricionistima, često gostujemo na različitim predavanim i seminarima, učestvujemo u projektima vezanim za vrtiće i uvodimo Program ishrane dr Gifing kod dece predškolskog uzrasta. Pojaviće se i novi proizvodi MPZ brenda, ali ostaviću to da bude iznenađenje.

Uspreh prvog izdanja knjige Moj prvi zalogaj kao da najavljuje njen nastavak.

Lidija: Moj prvi zalogaj je projekat koji je tek počeo da živi u vidu knjige. Ideja zdrave ishrane koju prenosimo će stići do roditelja i kroz druge programe i jako se radujemo svim novim koracima ka našem cilju.

Imale su nekoliko poruka za sve mame!

Jovana: Ja bih se, pre svega, zahvalila mamama koje nam ukazuju poverenje i koje nas čitaju i prate. Znam kako je uvođenje nemlečne ishrane izuzetno stresan period za svakog roditelja, ali kratko traje. Tek nakon toga nastaje pravi izazov. Kao što učimo decu, na primer,  šta je lepo ponašanje a šta nije, tako bi trebalo da ih učimo i šta znači zdrava ishrana i kakve benefite ona donosi sa sobom. Deca uče po modelu – što znači da je zadatak nas roditelja da im pokažemo kako. Svaka promene počinje od nas i trebalo da budemo dosledni u tome.

Ponosna sam jer vidim da su dr Gifing kids i knjiga Moj prvi zalogaj dobar početak za to – mesto na kome mame i tate mogu da se informišu, dobiju savet, pročitaju, pitaju

Marija: Pravilna ishrana nije pomodarstvo i odlazak kod nutricioniste može samo pozitivno da utiče na naš život. Pregršt obaveza nam nameće i to da prečesto konzumiramo prerađenu hranu, koja je jako oskudna u vitaminima, mineralima i vlaknima. Trenutno smo siti, a naš organizam pati. Zdravstveni problemi se nižu kao perle i tek tada reagujemo.

Zašto reagovati kasno, kada možemo i na vreme. Internet je prepun saveta kako da se hranimo, šta je zdravo, a šta nije. Ipak, budite obazrivi. Daleko je bolje da konsultujete stručnjaka za ishranu, a ne samostalno da sprovodite dijete. Mi odlučujemo o našem zdravlju, zato pametno izaberite.

I za kraj, devojke su nam otkrile šta je njihova šolja čaja.

Jovana: Definitivno rad na sebi u svakom smislu. Predah u toku dana kada sam sama sa sobom. Dovoljno je i desetak minuta da se duboko udahne, zastane, napravi pauza uz kafu ili biljni čaj i sa tako napunjenim “baterijama” i pozitivnom energijom se nastavlja dalje.

Lidija: Moja šolja čaja je fotografija. Kada uzmem kameru u ruku, sve što je ispred mene postaje ples. Moja šolja su i knjige. Miris starih, a pogotovo novih i uzbuđenje oko kreiranja novih izdranja za naše čitaoce, Moja šolja čaja je biljna šolja čaja koju delim sa prijateljima.

Marija: Volim jutro iz obavezan doručak Good Morning čaj i spremanje za predstojeći dan.

Za još ideja i predivnih zdravih i ukusnih recepata, posetite blog: www.mojprvizalogaj.rs

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp