Search
Close this search box.

Možete da pobedite lošu gentiku, posebno ako ste žena – evo kako!

Rak dojke, dijabetes, srčana oboljenja, astma, reumatiodni artritis samo su neke od bolesti za koje mnogi naučni radovi tvrde da su usko povezani sa genetikom. Međutim, dobra vest je da je danas, moguće utvrditi da li ste nasledili faktore rizika određenih bolesti ili ne. Kada se zalutali “loš” gen otkrije na vreme, šanse za izlečenje su mnogo veće.

Svako od nas trebalo bi pažljivo da prouči istoriju bolesti svojih predaka i da na taj način sazna od kojih bi se oboljenja trebalo štititi. Takođe, uz pomoć genetskih testova možete ustanoviti da li imate genetske promene koje dovode do povećanog rizika za određene bolesti ili ne.

Najbolji primer jeste rak dojke, gde žene sa određenim mutacijama na genima BRCA 1 i BRCA 2 imaju mnogo veći rizik da se razbole od raka dojke i raka materice. Prema brojnim svetskim istraživanjima, oko 45% žena koje naslede loš BRCA 1 gen i oko 60% žena koje naslede lošu promenu na BRCA 2 genu razviju rak dojke do 70. godine života.

Veoma velika medijska prašina podigla se kada je slavna glumica, Anđelina Džoli odstranila obe dojke zbog velikog rizika od dobijanja raka. Javnost je tada bila podeljena, a većina onih koja nije sasvim razumela o čemu je tačno reč, pitala se da li je ova lepotica zaista morala da se podvrgne dvostrukoj mastektomiji. Posle brojnih nagađanja i negativnih komentara, ona je napisala otvoreno pismo koje je 2013. godine objavio New York Times.

„Moji doktori su procenili da imam 87 % šansi da dobijem rak dojke i 50 % šansi za rak jajnika, iako je taj rizik drugačiji kod svake žene. Oni sa defektom u BRCA 1 genu u proseku imaju 65 % šanse da dobiju kancer.

Kada sam saznala da je to moja realnost rešila sam da nešto učinim i smanjim rizik što više mogu tako što ću preventivno odstraniti obe dojke.  Počela sam od grudi, jer je rizik za taj rak veći od rizika za rak jajnika, a i operacija je složenija. Završila sam tromesečni medicinski proces koji mastektomija podrazumeva. Uspela sam da sve održim u tajnosti i da nastavim sa poslom”.

Operacija je protekla uspešno, a doktori kažu da su šanse da glumica dobije rak dojke smanjene na manje od pet odsto.

„Želela sam da napišem ovo pismo kako bih poručila drugim ženama da mastektomija nije laka, ali da sam srećna što sam to uradila. Moja deca više ne moraju da se plaše da će me izgubiti zbog raka dojke!”

Anđelina je naglasila da dvostruka mastektomija nije promenila način na koji se oseća ženom i dodala da rezultati rekonstruktivne operacije „mogu da budu divni”.

„Lično, ne osećam se manje ženom. Osećam se snažnom što sam donela tešku odluku koja ni na koji način ne umanjuje ženstvenost. Nadam se da će druge žene imati koristi od mog iskustva. Rak je i dalje reč koja unosi strah u ljudska srca i izaziva dubok osećaj bespomoćnosti. Ipak, dobra vest je da je danas moguće preko analize koja se sprovodi jednostavno, otkriti da li ste podložni kanceru dojke ili jajnika i onda možete da krenete u akciju, a možda vam rezultati budu u redu i onda ste spokojne i mirne čitav život”.

Još bolja vest je da je SENTIS test, za otkrivanje eventualnih mutacija ne genima BRCA 1 i BRCA 2 stigao u Srbiju i Crnu Goru i da sada svaka žena iz Srbije i regiona može da se testira, veoma lako i bezbolno. Koristeći najnapredniju genetsku tehnologiju, vrhunski bioinformatički sistem i veliko kliničko iskustvo SENTIS donosi na tržišta Srbije i Crne Gore vrhunski alat za prevenciju i genetsku dijagnostiku mutacija BRCA 1 i BRCA 2 gena – mutacija koje predstavljaju glavni nasledni genetski osnov za formiranje raka dojke i jajnika.

Još veoma važnih informacija možete pročitati ovde:

SENTIS – Najnapredniji test za skrining BRCA 1 i BRCA 2 mutacija

Sve informacije o SENTIS testu možete potražiti  OVDE!

Ukoliko želite da popričate sa stručnim licima i informišete se o svim detaljima SENTIS testa, njihov stručni tim možete dobiti na broj: 011/7345 600

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp