Search
Close this search box.

Opada vam koncentracija? Muzika je tu da pomogne!

U slučaju da ste imalo kao mi, plejlista za radni dan može biti malo čudna. Malo popa ujutru, R’n’B popodne i domaćeg/elektronike uveče. Mi se žanrovski ne definišemo – jer definisati znači ograničiti!

Koje god da su vaše lične preferencije, nema dileme da je muzika postala neizostavni deo motivacije za odrađivanje nekog zadatka. Ali, hajde da pretpostavimo da se borite za koncentraciju i da vam je očajnički potrebna inspiracija. Šta bi trebalo da stavite na plejlistu?

Muzika kao vid bekstva

Ako vam je zadatak kojim se bavite dosadan, jedno istraživanje pokazuje da muzika može biti od velike pomoći, jer ima  moć da pretvori nezanimljiv posao u nešto u čemu uživamo. Pustite ,,Work“ od Rijane i videćete da će i sečenje papira da vam bude super!

Za radnike koji su osetljivi na zvuk, bučna kancelarija može sabotirati produktivnost. Za one koji se bore sa fokusom usled delovanja sila koje odvlače pažnju, uz muziku možete ,,pobeći“ na produktivnije mesto i odraditi svoje dnevne zadatke, uprkos glasnom radnom mestu.

Zaboravite na tekst

Umereni nivo buke može podstaći kreativnost, ali linija između ,,podstiče kreativnost“ i ,,potpuno mi odvlači pažnju“ može biti jako tanka. Ako ste ikada pokušali da spavate u autobusu dok ljudi oko vas pričaju, neće vam biti čudan podatak da je čavrljanje koje možete jasno razumeti ubedljivo najgora vrsta odvraćanja pažnje. Drugim rečima, ako razmete jasno reči koje su izgovorene, biće vam jako teško da zaspite. Stoga, muzika sa tekstom može biti manje korisna.

Zanimljivo je i to da je jako bitno da vam te pesme budu poznate. Nova muzika golica vašu maštu i onda više želite da čujete kako se pesma završava nego da se posvetite zadatku. Dakle, pomoći će vam slušanje muzike koju već znate!

Koju vrstu muzike slušati?

Već smo vam otkrili koristi  muzike bez teksta, odnosno instrumentala. Ali koji bi još žanr bio odličan za povećanje fokusa i energije? Klasična muzika je uobičajen izbor. Barokna muzika, verovali ili ne, pomaže piscima, umetnicima i naučnicima u radu. Ambijentalna elektronika je takođe standardni izbor.

Onda postoji i muzika iz igrica. Možda zvuči malo čudno, ali verujte, ima smisla. Jedan od najpopularnijih predloga na internetu vezan za muziku idealnu za rad je saundtrek igrice SimCity. Kreatori ove igre komponovali su muziku tako da se uz nju može uživati ali da u isto vreme budete fokusirani na radnju igre.

Ko bi rekao!?

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp